Kategorie

10 rad jak zostać mistrzem spotkań przy stole

 10 rad jak zostać mistrzem spotkań przy stole

Zaproszenie gości na uroczysty obiad nie jest Twoim ulubionym zajęciem lub masz z tym pewne problemy? Wiele osób traci pewność siebie, gdy nie wie, jak należy się zachować i właśnie wtedy popełnia faux pas. Można tego uniknąć i zostać mistrzem rodzinnych spotkań przy stole. Wystarczy jedynie przeczytać i stosować przygotowane przez nas porady:

Zadbaj o estetykę stołu

Jeżeli zdecydujesz się na nakrycie stołu obrusem to przede wszystkim pamiętaj, że obrus powinien być czysty i wyprasowany. Nie przesadzaj z kolorami. Biały obrus zawsze będzie wyglądał elegancko. Do niego możesz dobrać kolorowe serwetki, albo w innym jednolitym kolorze. Na stole możesz postawić świeże kwiaty, ale pamiętaj, że nie mogą one przysłaniać gości. Zapach kwiatów nie powinien być zbyt natarczywy.

Nakryj stół praktycznie

Wszystkim zebranym osobom musi być wygodnie. Goście powinni czuć się komfortowo siedząc przy stole. Zrezygnuj z wymyślnego ułożenia półmisków z potrawami. Postaw je tak, aby każdy z siedzących przy stole mógł łatwo po nie sięgać.

Światło nadaje odpowiednią atmosferę

Zamiast górnego światła zapal lepiej światło boczne. Dobrze sprawdzi się lampa podłogowa nadająca łagodne półcienie w pokoju. Dobrym rozwiązaniem będzie rozstawienie w pokoju świec kolorystycznie dopasowanych do nakrycia stołu.

Wybierz dla siebie miejsce

ułatwiające przemieszczanie się między salonem a kuchnią. W ten sposób łatwo możesz przynosić potrawy i zbierać naczynia. Rób to tak często, jak tylko będzie to konieczne. Widok brudnych i tłustych naczyń będzie działać na gości odpychająco. W tym celu warto mieć przygotowaną pustą zmywarkę i dużo czystych naczyń na wymianę.

Stół nakryj odpowiednio wcześnie

Krzątanie się pomiędzy gośćmi, którzy już przybyli nie będzie w dobrym tonie. Poza tym pamiętaj, że:

• sztućce zawsze powinny być ułożone w następującej kolejności: po prawej stronie nóż i łyżka, a po lewej widelec. Ostrze noża należy zwrócić w stronę talerza,
• głębokie talerze ułóż na płaskich, talerzyki deserowe powinny znaleźć się nad widelcami,
• kieliszki powinny być ustawione na prawo od talerza płaskiego. Jeżeli zamierzasz podać kilka rodzajów napojów ustaw kieliszki od prawej strony w kolejności podawanych trunków,
• filiżanki do kawy lub herbaty postaw przed talerzykiem do ciasta, na półmiskach ułóż sztućce do nakładania dań. Goście nie powinni nabierać potraw własnymi sztućcami,
• filiżanki do kawy lub herbaty postaw przed talerzykiem do ciasta, na półmiskach ułóż sztućce do nakładania dań. Goście nie powinni nabierać potraw własnymi sztućcami,
• solniczki napełnij świeżą i suchą solą. Jeżeli dysponujesz dużym stołem rozstaw ich kilka, by każdy mógł swobodnie po nie sięgnąć,
• serwetka powinna leżeć gustownie udrapowana na talerzu, bądź złożona po lewej stronie. Goście powinni rozłożyć je sobie na kolanach.           

Poznaj kolejność podawania potraw

Przychodzącym gościom zaproponuj aperitif, który wzmocni ich apetyt. Następnie zaproś gości do skosztowania przystawek. Dopiero w następnej kolejności podaj zupy, dania rybne, dania mięsne i sery. Na końcu zaproponuj deser oraz kawę lub herbatę. Potrawy podawaj zawsze po lewej stronie siedzącego gościa, jedynie zupy i napoje można podawać z prawej.

Podtrzymuj konwersację przy stole

Nic tak nie psuje atmosfery jak martwa cisza. Przygotuj wcześniej zestaw tematów, który zainteresuje zebrane osoby. Panie będą się dobrze czuły w tematach dotyczących mody, kuchni, kultury i sztuki. Z kolei mężczyzn może zainteresować sport lub motoryzacja. Wystarczy, że zagaisz krótko rozmowę. Pamiętaj o tym, że polityka, religia i pieniądze mogą przerodzić ożywioną dyskusję w awanturę, więc lepiej unikać tych tematów.

Wznieś toast na cześć swoich gości

Tym samym zyskasz ich przychylność na dalszą część wieczoru. Toast najlepiej wznieść pomiędzy spożywanymi potrawami. Możesz także dołączyć do niego krótką, zabawną anegdotę, ale nie powinna ona urazić zgromadzonych gości.

Muzyka łagodzi obyczaje

Łagodne dźwięki przy stole umilą wszystkim spożywanie dań i pozytywnie nastroją do konwersacji. Muzykę dobierz w zależności od upodobań Twoich gości, ale zachowaj zdrowy rozsądek. Do uroczystych obiadów bardziej pasują wolniejsze piosenki światowej klasyki, niż mocne, gitarowe dźwięki. Pamiętaj o tym, aby muzyka nie grała zbyt głośno, ponieważ goście zaczną się przekrzykiwać.

Bądź miły i uprzejmy w każdej sytuacji

Twoje pozytywne nastawienie korzystnie wpłynie na gości i ich dobry nastrój.

 


powrót