Dania z tofu

Dania z tofu

Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu na bazie mleka sojowego, które zostało poddane procesowi koagulacji przy użyciu kwasu cytrynowego, siarczku magnezu, chlorku wapnia oraz chlorku magnezu. W wyniku tego procesu powstaje serwatka i właśnie tofu. Ze względu na neutralny smak, tofu dodaje się do mnóstwa potraw. Dodatkowo, ceniony jest wśród wegan i wegetarian za swoją wysoką zawartość białka, wapnia i fosforu.

Kotleciki brokułowe z tofu

To proste danie zasmakuje nawet tym , którzy nie przepadają za brokułem. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy 100 g naturalnego tofu, główkę ugotowanego brokułu (same kwiaty), pół szklanki płatków owsianych (wcześniej zalane wrzątkiem), jeden poszatkowany czosnek, odrobinę oleju roślinnego, sól i pieprz do smaku. Wystarczy wszystkie gotowe składniki zblendować ze sobą, uformować okrągłe kotleciki, posmarować je delikatnie olejem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. W bardziej kalorycznej wersji możemy obtoczyć kotleciki bułką tartą, zanim umieścimy je w piekarniku.

Ramen z tofu

Ramen z tofu to propozycja dla wszystkich, tych którzy nie jedzą lub nie przepadają za mięsem. Prawdziwy ramen gotuje się na bazie czerwonego mięsa, jednakże w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej możemy go przygotować na bazie samych warzyw. Najlepiej zakupić tradycyjną włoszczyznę i ugotować bulion warzywny. Gotowy rosół przelewamy do miseczek i rozpoczynamy drugą część przyrządzania ramenu - są nią dodatki. W klasycznej wersji podaje się pokrojone na plasterki kawałki mięsa pochodzącego z bulionu, jednakże w wersji bezmięsnej możemy je zastąpić tofu, które kroimy w kostkę. Reszta składników, które dodajemy do miseczek z ramenem to kiełki fasoli, poszatkowany szczypiorek, połówka ugotowanego na twardo jajka, sezam i algi morskie.

Makaron ryżowy z warzywami i tofu

Makaron ryżowy z warzywami i tofu to szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe.  Na dużą patelnię wrzucamy groszek cukrowy, zieloną fasolkę szparagową, oraz pokrojoną cebulę, marchewkę, czosnek i paprykę. Smażymy warzywa na oleju roślinnym, aż ładnie się zarumienią i będą miękkie. Następnie dodajemy przyprawy takie jak mielone chilli, mielona papryka słodka, oraz wlewamy kilka łyżeczek sosu sojowego. Do naczynia dorzucamy pokrojone w kosteczkę tofu, kiełki fasoli Mung i całość smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Danie podajemy posypane sezamem.

Patelnia Contrast ClassicNa zdjęciu patelnia Contrast Classic.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności