Etykieta przy stole

Etykieta przy stole

 Współcześnie reguły zachowania przy stole nie są tak rygorystyczne, jak kilka pokoleń wstecz, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, które przydadzą się między innymi podczas wyjątkowo wystawnych uroczystości lub ważnych spotkań biznesowych.

Siadając do stołu nie przybliżamy się do niego na tyle, aby blat dotykał naszej klatki piersiowej. Nogi zostawiamy rozluźnione, pozycja wyprostowana - nie należy pochylać się nad talerzem. Po zajęciu miejsca na kolanach rozkładamy serwetkę, którą pod odejściu od stołu odkładamy po lewej stronie talerza.

Wbrew pozorom sztućce nie są tak skomplikowaną sprawą, jak się niektórym wydaje. Jeśli nie wiemy, których użyć, zawsze zaczynamy od tych wysuniętych najbardziej na zewnątrz. Jeśli nie wiemy, jak zabrać się za konkretną potrawę podpatrujmy lub podpytujmy innych gości - nie jest to absolutnie żadną ujmą i zdecydowanie lepszą drogą niż nieporadne próby rozbrajania nieznanych nam dań.

Ułożenie sztućców to również metoda komunikacji. Jeśli wyobrazimy sobie, że talerz to tarcza zegara, nóż i widelec skrzyżowane na środku oznaczają, że wrócimy do jedzenia. Sztućce ułożone równolegle na godzinę 17.00 to znak, że zakończyliśmy posiłek. Ważne jest, aby nigdy nie odkładać brudnych sztućców na obrus ani nie opierać ich o krawędź talerza.

Poza tym warto pamiętać, że za bardzo niegrzeczne uważa się korzystanie z telefonu komórkowego podczas posiłku, o czym współcześnie zdaje się nam najczęściej zapominać.

We wszystkich zasadach etykiety najważniejsze jest to, żeby dostosować się do okoliczności i czuć się swobodnie.


powrót