Jak dbać o patelnie?

Jak dbać o patelnie?

Patelnia to integralny element wyposażenia kuchni w każdym domu. Trudno wyobrazić sobie codzienne przyrządzanie potraw bez tego pomocnika. Pamiętajmy, że odpowiednia pielęgnacja jest wyjątkowo ważna, aby cieszyć się użytkowaniem naszej ulubionej patelni przez długie lata.

Co powinniśmy zrobić przed pierwszym użyciem patelni?

Przed pierwszym użyciem patelni należy ją dokładnie umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i wytrzeć miękką ściereczką. Następnie nagrzewamy patelnię przez 30 sekund, usuwamy ją ze źródła ciepła i nalewamy na nią łyżkę oleju roślinnego. Olej rozcieramy ręcznikiem papierowym po całej powierzchni naczynia. Aby zachować lepszą trwałość patelni, powtarzamy cały proces co kilka miesięcy.

Jak należy rozgrzewać patelnie?

Smażenie bez dodatku tłuszczu to mit, gdyż doprowadza do przegrzewania się patelni, przez co jej powłoka traci nieprzywierające właściwości. Tłuszcz jest niezbędny, a użycie go w nawet minimalnej ilości zapewnia odpowiednią ochronę. Potrawy smażymy w średnich lub niskich temperaturach, dzięki czemu uchronimy patelnię od przegrzania się. Ponadto, unikniemy przypalenia i niedosmażenia przygotowywanych potraw. Pamiętajmy, aby dostosować wielkość płomienia na kuchence gazowej do średnicy patelni. Płomień nie powinien obejmować ścianek patelni, co uchroni zewnętrzną stronę naczynia od przebarwień, a rączka nie ulegnie uszkodzeniu. Podczas przygotowywania potraw używamy tylko drewnianych, plastikowych lub silikonowych przyborów kuchennych, które nie porysują powierzchni patelni.

Na zdjęciu: patelnia SOLID z powłoką ceramiczną

Jak czyścić patelnie?

Nie zapominajmy, że nie zaleca się myć patelni z powłoką ceramiczną w zmywarce. Agresywne detergenty, które są używane podczas zmywania doprowadzają do niszczenia się powłoki. Ponadto, patelnie z elementami drewna (np. rączka) nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Pod wpływem czyszczenia, drewno matowieje, nasiąka wodą, a w rezultacie pęka i wygląda bardzo nieestetycznie, dlatego dla zachowania długotrwałej funkcjonalności zaleca się mycie ręczne. Nie zalewamy gorącej patelni zimną wodą, gdyż grozi to uszkodzeniem powłoki. Po zakończonym smażeniu, odstawiamy ją z kuchenki na bok i myjemy ją dopiero, kiedy ostygnie. Patelnie czyścimy używając ciepłej wody,  płynu do mycia naczyń, delikatnej ściereczki lub miękkiej strony gąbki. Zaschnięte lub przypalone resztki jedzenia, przed umyciem odmaczamy w wodzie. Pamiętajmy, aby nie zeskrobywać ich z powierzchni patelni. Po każdym umyciu dokładnie wycieramy naczynie, dzięki czemu unikniemy plam, osadzania się kamienia z wody oraz zachowamy właściwości patelni.

Jak przechowywać patelnie?

Przechowując nasze patelnie, unikajmy stawiania ich jedna na drugiej. Ustawianie naczyń bezpośrednio na powłoce patelni może spowodować jej poważne uszkodzenie.


powrót