Jak i kiedy używać sztućców do ryb?

Jak i kiedy używać sztućców do ryb?

Ryby stanowią kategorię potraw sprawiających trudności przy jedzeniu. Jak poradzić sobie z ich spożywaniem?

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, kiedy można używać zwykłych sztućców, a kiedy należy sięgnąć po sztućce przeznaczone specjalnie do ryb. Zwykłych sztućców możemy używać przy jedzeniu filetu - używamy wtedy tylko widelca. Nie kroimy filetu nożem, jedynie pomagamy w nakładaniu go na widelec. Podobnie robimy z rybnymi przystawkami, takimi jak śledź w śmietanie, czy ryba po grecku. W innych wypadkach sięgamy po specjalnie sztućce do ryby. Nóż do ryby przypomina wyglądem nożyk do masła - jest tępy, ponieważ nie służy do krojenia, tylko do oddzielania mięsa. Widelec ma cztery ząbki skierowane delikatnie do środka.

Kiedy zabieramy się za rybę podaną w całości sztućcami oddzielamy skórę i płetwy, które odkładamy na specjalny talerzyk na odpadki. Następnie zdejmujemy mięso z górnej części ryby, po czym wyjmujemy grzbiet i pozostałe odpadki oraz przekładamy na talerzyk obok i kontynuujemy jedzenie mięsa. Choć sprawa wydaje się skomplikowana, kilka razy wystarczy, żeby wprawić się w eleganckie jedzenie dań rybnych.


powrót