Jak odkładać sztućce, czyli savoir vivre dla początkujących

Jak odkładać sztućce, czyli savoir vivre dla początkujących

Kolacje biznesowe oraz spotkania z przyjaciółmi w restauracji to codzienność. Chętnie odwiedzamy nowe miejsca, aby zasmakować czegoś oryginalnego lub wybieramy się do knajpek, które są naszymi ulubionymi od wielu lat. Zaskakujący jest jednak fakt że, pomimo, że spędzamy dużo czasu jedząć na mieście, posługiwanie się sztućcami ciągle wywołuje w nas olbrzymią obawę o popełnienie gafy w towarzystwie. Wielu z nas często zastanawia się jakich sztućców użyć do zjedzenia konkretnych produktów lub jak prawidłowo odłożyć nóż i widelec, by poinformować kelnera, że już zakończyliśmy posiłek. Aby uniknąć stresujących sytuacji i w pełni rozkoszować się spożywanym posiłkiem oraz czasem spędzonym w gronie znajomych, warto zapoznać się z podstawowymi i prostymi zasadami zachowania się przy stole.

Jakie dania zostaną podane? Spójrz na nakrycie stołu

Sposób nakrycia stołu, położenie i ilość sztućców może nam delikatnie zasugerować, jakie dania zostaną za chwilę podane. Sztućce mogą być rozmieszczone po obu stronach talerza jak i powyżej niego. Jeśli zasiedliśmy przy stole, który jest zastawiony pokaźną w elementy zastawą należy wiedzieć, że w takiej sytuacji powinniśmy sięgnąć po te sztućce, które znajdują się po zewnętrznej stronie, najdalej od talerza. Natomiast łyżeczki i wiedelczyki leżące nad naszym talerzem, wykorzystamy dopiero podczas jedzenia deseru.

Na zdjęciu zestaw sztućców 24szt. połysk DECO

Ze sztućcami za pan brat

Nie trzeba zapewne nikomu przypominać, że widelec trzymamy w lewej ręce i służy nam do podawania potrawy do ust, natomiast nóż, który trzymany jest w prawej ręce, pomaga w krojeniu i nakładaniu jedzenia. Jednakże co do reszty zasad użytkowania sztućców często nie mamy już takiej wiedzy i pewności. Pamiętajmy, że nożem kroimy jedynie twarde pokarmy, na przykład mięso. Nie powinniśmy kroić warzyw, makaronów, ani ziemniaków. Jedząc zupę, absolutnie nie wolno nam siorbać, ani dmuchać na łyżkę. Jeśli podana zupa jest wyjątkowo gorąca, postarajmy się poczekać chwilę, a następnie powoli nabrać ją z brzegu talerza, gdzie zwykle jest nieco chłodniejsza.

Łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk DECO

Na zdjęciu łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk DECO

Jak odkładać sztućce?

Jeśli chcemy zrobić sobie krótką przerwę w jedzeniu, aby porozmawiać lub sięgnąć po napój, powinniśmy w odpowiedni sposób ułożyć sztućce, aby kelner wiedział, że to jeszcze nie koniec posiłku. Najlepiej odłożyć nóź po prawej stronie talerza, widelec po lewej, czubkami do siebie. Jeśli nie zamierzamy już więcej jeść i oczekujemy na sprzątnięcie talerza, wystarczy sztućce umieścić razem po prawej stronie, równolegle do siebie (na godzinie piątej).  Zawsze odkładajmy sztućce na talerz, kategorycznie nie mogą one z powrotem trafić na stół, czy też obrus.


powrót