Kategorie

Jak układać sztućce przy stole?

Jak układać sztućce przy stole?

 Prawidłowe ułożenie sztućców przy stole dodaje posiłkom wyjątkowego i eleganckiego wykończenia. Kilka prostych zasad sprawi, że nawet zwykły posiłek nabierze wyjątkowej oprawy.

Sztućce zawsze układamy od zewnątrz do wewnątrz - sztućce do dania, które pojawi się jako pierwsze powinny znaleźć się najbardziej na zewnątrz. Tak też po prawej stronie powinny znaleźć się (w zależności od zaplanowanego menu): nóż do dania głównego, nóż do ryby, nóż do przystawki, łyżka do zupy. Po lewej stronie natomiast rozmieścić należy widelec do dania głównego, ryby i przystawki.

Łyżka zawsze powinna leżeć grzbietem do dołu, a nóż skierowany ostrzem w stronę talerza. Sztućce deserowe kładziemy na górze nakrycia - widelczyk jako pierwszy kładziemy w prawo, łyżeczkę ponad kierujemy w lewo.

Perfekcyjne nakrycie powinno być idealnie na środku przeznaczonego miejsca. Talerz i sztućce powinny znaleźć się w takiej samej odległości od krawędzi stołu.

Między nakryciami powinno zachować się odstęp ok. 80 cm, tak żeby każdy z gości mógł czuć się przy stole swobodnie i komfortowo.

Po lewej stronie od nakrycia w górnej części powinien znaleźć się talerzyk na pieczywo oraz nożyk do masła, w dolnej natomiast przewidziane jest miejsce na serwetkę.


powrót