Jak wyczyścić przypaloną patelnię ceramiczną?

Jak wyczyścić przypaloną patelnię ceramiczną?

Każdemu z nas może zdarzyć się coś przypalić na patelni. Rozmawiamy przez telefon, ustawiamy zbyt wysoką moc palnika, dodajemy zbyt małą ilość tłuszczu do smażenia, co skutkuje w przypaleniu naszego ulubionego dania. Co zrobić, gdy na naszej patelni przypali się jedzenie? Czy należy ją wyrzucić do kosza albo wyskrobać przypalone resztki jedzenia? Jeśli właśnie w taki sposób chcieliście sobie poradzić z tym problemem, najpierw przeczytajcie nasz poradnik.

Jak uniknąć przypalenia patelni ceramicznej?

Częstym błędem jaki popełniamy podczas korzystania z patelni z powłoką ceramiczną jest nie dodawanie tłuszczu do smażenia. Pamiętajmy, że nawet tym patelniom, które opisywane są przez producentów jako takie, do których nic nie przywiera, potrzebny jest tłuszcz do smażenia. Smażenie bez dodatku tłuszczu doprowadzi do przegrzewania się naczynia. W bardzo krótkim czasie dojdzie do uszkodzenia powłoki, a tym samym do utraty jej właściwości nieprzywierających i przypalania się potraw. Dodatkowo, zwracajmy uwagę na temperaturę smażenia oraz tłuszcze jakich używamy. Nie doprowadzajmy do używania patelni na największej mocy palnika. Stosujmy tłuszcze, które ulegają powolnemu rozkładowi nawet w wysokich temperaturach, takie jak smalec lub masło klarowane. Obniżymy prawdopodobieństwo przypalenia się jedzenia, nawet podczas smażenia na wysokiej mocy palnika.

Patelnia stalowa SOLID z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: patelnia stalowa SOLID z powłoką ceramiczną

Przypalona patelnia ceramiczna – jak ją wyczyścić?

Gdy dojdzie już do przypalenia jedzenia na patelni, pod żadnym pozorem nie próbujmy na siłę jej wyczyścić poprzez zeskrobywanie zawartości na ściankach lub dnie patelni. Im szybciej zabierzemy się do wyczyszczenia brudnej patelni, tym lepiej. Zaschnięte resztki jedzenia będę o wiele trudniejsze do usunięcia.

Najłatwiejszym sposobem jest zalanie wystudzonej patelni ciepłą wodą i pozostawienie jej na około trzy godziny. Po upływie tego czasu, wszelkie przypalone rzesztki jedzenia powinny same zacząć odchodzić. Jeśli tak się nie stanie, możemy spróbować usunąć je miękką ściereczką.

Jeśli powyższy sposób nie okazał się być skuteczny, spróbujmy pozbyć się uciążliwych zabrudzeń za pomocą sody oczyszczonej. Wsypujemy trzy łyżeczki na patelnię, wlewamy gorącą wodę i gotujemy przez około piętnaście minut. Soda spowoduje rozpuszczenie się przypalonych resztek i umożliwi ich łatwe usunięcie z  patelni. Jeśli nadal będziemy mieli problemy z dokładnym wyczyszczeniem naszego naczynia, do mikstury z sodą oczyszczoną, wlejmy trzy łyżki octu winnego i również gotujmy przez kilkanaście minut.

Ostatnim sposobem pozbycia się przypalonych resztek jedzenia jest zalanie patelni octem winnym i pozostawienie jej na całą noc. Dzięki temu niektóre resztki zaczną odchodzić same, a niektóre usuniemy sami z łatwością.

Obojętnie, czy postanowiliśmy zastosować pierwszy lub drugi sposób w celu wyczyszczenia patelni, pamiętajmy, aby po takim zabiegu zawsze umyć patelnię płynem do mycia naczyń, ciepłą wodą i delikatną ściereczką. Nie zapominajmy również o dokładnym osuszeniu patelni! Pozostawianie jej mokrej lub wilgotnej prowadzi do osadzania się na powłoce kamienia z wody, co skutkuje stopniowym zanikiem jej właściwości nieprzywierających.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności