Kategorie

Jaki materiał i kształt rękojeści noży jest najlepszy?

Jaki materiał i kształt rękojeści noży jest najlepszy?


 Noże to bez wątpienia jeden z kuchennych niezbędników. Niezależnie od rodzaju powinny być funkcjonalne, ergonomiczne i przede wszystkim – wykonane z wysokiej jakości materiałów. Warto znaleźć odpowiedni nóż dostosowany do naszych potrzeb. Poniżej znajdziecie kryteria, którymi warto się kierować podczas zakupu noży.

Najważniejszym wyznacznikiem wyboru noży pod względem rękojeści jest kwestia gustu i preferencji. Rozważając zalety i wady różnych rękojeści, żaden rodzaj nie będzie tu pewnym zwycięzcą. Noże z drewnianą rękojeścią niezmiennie cieszą się popularnością ze względu na naturalny materiał – rękojeść jest ciepła i przyjemna w dotyku. Nóż, którego rękojeść jest drewniana nigdy nie powinien być wystawiony na dłuższe oddziaływanie ciepła czy wody, nie powinien też być myty w zmywarce. Zaletą rękojeści ze sztucznego tworzywa czy też ze stali jest ich wytrzymałość. Niektóre tworzywa sztuczne stanowią imitacje drewna, więc znacznie łatwiej o nie dbać.

Rękojeść ze stali, jest gładka i zapobiega rozmnażaniu się bakterii, ponieważ o wiele łatwiej jest ją dokładnie umyć, gdyż pozbawiona jest szczelin. Antypoślizgowe rękojeści zapewniają bezpieczeństwo, gdy rękojeść stanie się mokra podczas krojenia. Kształt rękojeści ma wpływ na kontrolę nad nożem podczas krojenia tak samo, jak na wygodę podczas użytkowania. Przede wszystkim rękojeść musi eliminować uczucie zmęczenia przy długotrwałym użytkowaniu oraz być na tyle ergonomiczna, aby praca była łatwa, szybka i przyjemna.

 


powrót