0

Kaszotto z warzywami korzennymi

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 puszka groszku w zalewie
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • Szczypta chilli
  • Olej rzepakowy
  • 200 g kaszy bulgur
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Czosnek, cebulę obieramy i drobno kroimy.

Pora myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w cieniutkie prążki, a następnie jeszcze na pół.

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.

Smażymy cebulę, czosnek raz pora, aż zmiękną.

Następnie dodajemy potarte warzywa korzenne, odsączony groszek, przyprawy i smażymy przez 10 minut.

Dodajemy ugotowaną kaszę, wlewamy sos sojowy i ciepłą wodę. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania kaszotto z warzywami korzennymi polecamy dużą, głęboką patelnię Contrast Procoat.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności