Kotleciki marchewkowe

Kotleciki marchewkowe

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej + 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy marchewki i trzemy na tarce o dużych oczkach.

W misce mieszamy potartą marchewkę, z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Kładziemy papier do pieczenia na blasze.

Wybieramy jedną porcję masy marchewkowej i za pomocą łyżki stołowej formujemy na dłoni kotleciki.

Obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy w odstępach na blasze.

Każdy z kotlecików smarujemy z obu stron olejem za pomocą pędzelka silikonowego.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po 15 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Gdy kotleciki się zarumienią z obu stron, wyciągamy je z piekarnika i podajemy z lekką sałatką oraz kaszą lub puree ziemniaczanym.

Wskazówka:

Do przygotowania kotlecików marchewkowych polecamy pędzelek silikonowy Natur.

Pędzel silikonowy Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności