Kategorie

Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC

Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC
Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC
Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC
Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC
Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC

Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC


Czas wysyłki:
Natychmiast
Dostępność:

Duża ilość

Koszty dostawy:
Przelew: 19.99 zł
Pobranie: 24.99 zł

Powyżej 200 zł darmowa dostawa


Średnica
Ilość:

Cena
109.00 
Natychmiast

  • udostępnij:
 
 

Patelnia z powłoką ceramiczną CONTRAST CLASSIC − idealna na indukcję

Innowacyjność i długotrwała funkcjonalność to główne cechy linii Contrast Classic. Odkryj komfort użytkowania patelni i przyjemność płynącą z gotowania. Dzięki zastosowaniu powłoki ceramicznej ILAG Ceralon ® Non Stick, patelnia doskonale nadaje się do smażenia z mniejszą ilością tłuszczu. To fantastyczny produkt dla osób dbających o linię, którzy chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem swoich dań.

Szczegółowy opis:

Patelnie charakteryzują się trwałością, odpornością na zarysowania, ścieranie czy wysokie temperatury. Gotowanie na mniejszej ilości tłuszczu jeszcze nigdy nie było tak proste, dzięki powłoce ceramicznej ILAG Ceralon ® Non Stick, która uniemożliwia przywieranie potraw do dna patelni podczas smażenia. Produkt nie zawiera szkodliwych substancji, został stworzony w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo, nawet podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach.

Linia Contrast Classic nadaje się do stosowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych. Zastosowana technologia Full Induction pozwala na  doskonałe wykorzystanie potencjału kuchenek indukcyjnych, zapewniając szybsze przyrządzanie potraw.

Aby zagwarantować większą trwałość, patelnie Contrast Classic posiadają dno z najwyższej jakości stali. Specjalna, trójwarstwowa konstrukcja zapewnia równomierną dystrybucję ciepła, wpływając na bardziej energooszczędne przygotowywanie posiłków bez utraty cennych witamin i minerałów.

Antypoślizgowy i nienagrzewający się uchwyt silikonowy Soft Touch jest funkcjonalny i miły w dotyku.

Patelnie Contrast Classic to wyjątkowa łatwość w ręcznym czyszczeniu powierzchni naczynia.

Dostępne wymiary patelni:

  • Ø 20 cm
  • Ø 24 cm
  • Ø 28 cm

 

ILAG Non-Stick Ceramic, wcześniej znany jako CERALON ®, to szwajcarskie powłoki ceramiczne. Dwupowłokowy system charakteryzuje się wyjątkową twardością oraz odpornością na wysokie temperatury. Potrawy nie przywierają do patelni, a samo naczynie jest niezwykle łatwe w czyszczeniu.
Powłoki zostały wykonane z naturalnych minerałów, dlatego są bezpieczne dla zdrowia i nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji podczas intensywnego smażenia. Zużycie energii w procesie produkcyjnym jest mniejsze, niż w konwencjonalnych powłokach z powodu niższych temperatur utwardzania.

Charakterystyka

Liczba warstw 2
Grubość powłoki μm 35-50
Temperatura utwardzania ° C 200
Temperatura robocza ° C 250
Odporność na ścieranie (BS) ★★★★
Trwałość (LGA) ★★★★
Odporność na korozję ★★★★

Naczynia ceramiczne – użytkowanie oraz pielęgnacja

Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa

  • Zawsze pilnuj patelni i upewnij się, że nie jest ona używana w obecności dzieci.
  • Nie pozwól, aby naczynie znajdowało się na gorącej kuchence przez czas dłuższy, niż jest to konieczne.
  • Aby uniknąć obrażeń, bądź ostrożnym trzymając rozgrzaną patelnię za uchwyt. 
  • Upewnij się, że uchwyty nigdy nie są ustawione nad gorącymi płytami grzejnymi.
  • Powłoka Ceralon ® nie zawiera PTFE, PFOA i fluoru.

Uwagi dotyczące użytkowania

  • Przed pierwszym użyciem patelni, wyjmij wszystkie opakowania i etykiety, a następnie umyj naczynie płynem do mycia naczyń z gorącą wodą.
  • Zagotuj wodę 2-3 razy na patelni, aby usunąć pozostałości produkcyjne i zanieczyszczenia.
  • Przed pierwszym użyciem wetrzyj w patelnię niewielką ilość oleju. Procedura ta powinna być powtarzana od czasu do czasu.
  • Staraj się oszczędzać energię upewniając się, że patelnia jest takiej samej wielkości lub jest większa, ale nigdy mniejsza, niż powierzchnia gotowania. Podczas korzystania z kuchenki gazowej, wyreguluj płomień tak, aby nie dotykał  brzegów patelni.
  • Nie używaj oleju lub tłuszczu do podgrzewania żywności na patelni.
  • Pomimo, że nieprzywierająca powłoka ceramiczna wykazuje odporność na wysokie temperatury, nawet do 400 ° C, przegrzanie patelni nie jest zalecane.
  • Powłoki ceramiczne nagrzewają się w bardzo krótkim czasie i dlatego nie mogą nigdy być pozostawione na kuchence bez nadzoru.
  • Nigdy nie przegrzewaj patelni. Unikaj użytkowania naczynia w temperaturze powyżej 250 ° C. Można temu zapobiec, używając oleju jako wskaźnika ciepła, ponieważ olej zaczyna dymić w temperaturach powyżej 250 ° C.
  • Za wszelką cenę unikaj przegrzania naczynia. Istnieje możliwość przypalenia się żywności na powłoce ceramicznej i pojawienia się na niej czarnych osadów.
  • Wysokie temperatury oraz duża ilość oleju nie jest zalecana podczas smażenia.
  • Nie dopuszczaj do spalania się oleju na patelni.
  • Nigdy nie rozcinaj żywności w naczyniu za pomocą ostrych i twardych przedmiotów.
  • Używaj tylko nylonowych lub drewnianych akcesoriów kuchennych.
  • Zawsze korzystaj z czystej patelni. Przed jej schowaniem, upewnij się, że wszystkie resztki jedzenia są usunięte.

Czyszczenie i pielęgnacja

  • Przed czyszczeniem zawsze ostudź patelnię. Duże wahania temperatury mogą powodować trwałe odkształcenia naczynia.
  • Do czyszczenia używaj gorącej wody, miękkiej strony gąbki lub miękkiej, nylonowej szczoteczki. Nie używaj wełny stalowej ani szorstkich ściereczek!
  • Aby usunąć resztki jedzenia i tłuszczu, nie używaj agresywnych lub ściernych środków czyszczących (np. mleczko do czyszczenia).
  • W przypadku, gdy na powłoce powstaną ciemne osady spowodowane działaniem wysokich temperatur na naczynie, nie usuwaj ich za pomocą szorstkich ściereczek lub przedmiotów o ostrych krawędziach.  Zalej patelnię gorącą wodą, mocząc ją przez jakiś czas, następnie  ostrożnie i delikatnie usuń powstałe osady za pomocą miękkiej, nylonowej szczoteczki lub miękkiej ściereczki .
  • Przy dłuższym użytkowaniu patelni, resztki pożywienia, które nie zostały wcześniej usunięte, mogą prowadzić do przebarwień o różnym nasileniu. Może to negatywnie wpłynąć na powierzchnię powłoki. Dlatego powierzchnię patelni należy czyścić starannie i dokładnie.
  • Nieznaczne przebarwienia i plamy są zjawiskiem normalnym. Są one bardziej widoczne na jasnych powłokach, niż na ciemnych lub czarnych powierzchniach.
  • Agresywne detergenty używane podczas czyszczenia w zmywarkach mogą doprowadzić do obniżenia  własności naczynia. Zalecane jest ręczne mycie patelni z powłoką ceramiczną.

 

Źródło: http://www.ilag.ch/