Patelnie - fakty i mity

Patelnie - fakty i mity

Podczas zakupu patelni często zadajemy sobie pytanie - jaką wybrać? Która powłoka będzie odpowiednia? Czy powinniśmy kupić jedną, uniwersalną patelnię? Poniżej przedstawiamy najczęstsze fakty i mity odnośnie patelni.

MIT

Aluminiowa patelnia uwalnia szkodliwe substancje i pozostawia metaliczny posmak w potrawach.

FAKT

Jedynie patelnie w całości wykonane z aluminium, bez powłoki, uwalniają szkodliwe substancje i pozostawiają metaliczny posmak w potrawach. Aluminiowa patelnia, pokryta powłoką ceramiczną, non-stick lub inną, jest bezpieczna dla zdrowia. Powłoka zabezpiecza przed uwalnianiem szkodliwych substancji i metalicznym posmakiem, a aluminium jako doskonały materiał przewodzący ciepło jest wówczas nieszkodliwy.

MIT

Smażenie na nieprzywierającej powłoce non-stick jest niebezpieczne dla zdrowia.

FAKT

Wszystkie powłoki nieprzywierające typu non-stick zawierają PTFE. Skrót ten oznacza doskonały sztuczny polimer – politetrafluoroetylen. Substancje szkodliwe mogą się wydzielać jedynie w temperaturze powyżej 240˚C, podczas gdy praca w kuchni odbywa się zazwyczaj w temperaturach 180˚C. Nie występuje zatem żadne zagrożenie, nawet przy przypadkowym przegrzaniu patelni.

MIT

Jedna patelnia do wszystkich zastosowań.

FAKT

Powinniśmy mieć w domu co najmniej dwie patelnie. Jedną do zastosowania w wysokich temperaturach do szybkiego smażenia, czyli z powłoką ceramiczną oraz drugą dla delikatnego, wolnego smażenia z powłoką typu non-stick. Zalecane jest również posiadanie patelni w kilku rozmiarach – większa do „dużego” gotowania oraz mniejsza, na której można przygotować posiłek dla mniejszej liczby osób lub podgrzać danie.


powrót