Składniki:
- 2 kukurydze
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Kolby obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Przekrawamy je ostrożnie na trzy części każdą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Do średniego garnka wkładamy kolby kukurydzy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy 10 minut.
W między czasie, roztapiamy w rondelku masło, dodajemy odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz miód.
Gotowe kukurydze odsączamy dokładnie i przekładamy do brytfanki.
Kukurydze w brytfance polewamy masłem z miodem i czosnkiem z każdej strony (obracając kukurydzę).
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy całość przez 15 minut, co jakiś czas odwracając kukurydzę, aby się ładnie przyrumieniły.
Wskazówka:
Do przygotowania pieczonych kukurydzy polecamy brytfankę Granitex.