0

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem

Składniki:

  • 2 kukurydze
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Kolby obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą.

Przekrawamy je ostrożnie na trzy części każdą.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Do średniego garnka wkładamy kolby kukurydzy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy 10 minut.

W między czasie, roztapiamy w rondelku masło, dodajemy odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz miód.

Gotowe kukurydze odsączamy dokładnie i przekładamy do brytfanki.

Kukurydze w brytfance polewamy masłem z miodem i czosnkiem z każdej strony (obracając kukurydzę).

Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy całość przez 15 minut, co jakiś czas odwracając kukurydzę, aby się ładnie przyrumieniły.

Wskazówka:

Do przygotowania pieczonych kukurydzy polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności