Pielęgnacja garnków

Pielęgnacja garnków

Zestaw dobrych garnków to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Niezależnie od rodzaju, garnki firmy Gerlach są praktyczne i doskonale spełniają swoje zadania. Z racji częstego użytkowania, warto zadbać o odpowiednią pielęgnację garnków, aby zachować ich nienaganny wygląd oraz funkcjonalność na długie lata.

Przed pierwszym użyciem

Umyj garnek w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie dokładnie wysusz miękką ściereczką. Następnie natłuść garnek oliwą lub olejem. Pamiętaj o tym, że garnki zawsze powinny być odpowiednio ustawione na kuchence, co pozwoli na ich bezpieczne użytkowanie. W przypadku gotowania na płytach ceramicznych, aby nie zarysować ich powierzchni, upewnij się czy spód garnka i palnik płyty nie są zabrudzone lub nierówne. Nawet najmniejsze zanieczyszczenia, jak i przesuwanie garnków mogą spowodować uszkodzenie płyty ceramicznej. Przystępując do gotowania, ustaw garnek centralnie na źródle ciepła. Nie rozgrzewaj nadmiernie pustego garnka. Sól dodawaj dopiero po zagotowaniu się wody. Jeśli wsypiesz sól do zimnej wody lub pustego naczynia, na garnkach mogą wówczas wystąpić plamy.

Gotowanie

Chcąc rozgrzać garnek, ustaw na krótko palnik na wysoką moc, a następnie zmniejsz moc do poziomu średniego, który zdecydowanie wystarczy do gotowania. Uważaj, aby nadmiernie nie przegrzać naczynia, bo może to spowodować poważne uszkodzenie powłoki ceramicznej, a w przypadku garnków ze stali nierdzewnej – przebarwienia. Ponadto, garnki nie lubią dużych skoków temperatury. Gotując gęste lub odgrzewane potrawy powoli doprowadzaj do oczekiwanej temperatury, często przy tym mieszając. Zachowaj szczególną ostrożność przy przenoszeniu gorącego i wypełnionego żywnością garnka. Podnosząc go, zawsze trzymaj za dwa uchwyty, dodatkowo używając rękawic kuchennych. Gotując na kuchence gazowej, dostosuj wielkość płomienia do średnicy garnka tak, aby płomień nie obejmował jego ścianek, co uchroni zewnętrzną stronę naczynia od przebarwień, a rączki nie ulegną uszkodzeniu. Podczas przygotowywania potraw zawsze używaj drewnianych, plastikowych lub silikonowych przyborów kuchennych, które są przyjazne dla każdej powierzchni garnka.

Czyszczenie

Aluminiowe garnki z powłoką ceramiczną, garnki stalowe oraz stalowe z powłoką ceramiczną firmy Gerlach przystosowane są do mycia w zmywarce. Aby zachować funkcjonalność garnków na długie lata, po każdorazowym użyciu, umyj je w ciepłej wodzie, używając do tego miękkiej strony gąbki oraz płynu do naczyń. Absolutnie nie używaj do mycia środków żrących, skrobaków oraz drucianych szczotek, które zamiast czyścić, zniszczą powierzchnię naczynia. Zaschnięte lub przypalone resztki jedzenia, przed umyciem odmocz w wodzie, co znacznie ułatwi proces mycia. W celu uniknięcia plam i zacieków, po każdym myciu, dokładnie wytrzyj garnek miękką ściereczką. W przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej, w wyjątkowych przypadkach, zaraz po gotowaniu na dnie garnka mogą pojawić się plamy różnych kolorów. To nie wada fabryczna, a efekt osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie. Plamy nie są szkodliwe i z łatwością możesz je usunąć poprzez umycie w wodzie z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego (jasne plamy) albo środków do czyszczenia stali nierdzewnych (trwałe i ciemne plamy). Po umyciu, dokładnie wypłucz garnek i wysusz. Przechowując zestaw swoich ulubionych garnków, nie układaj ich jeden w drugim, a unikniesz zarysowania powłoki.

Warto pamiętać

Garnki stalowe, stalowe z powłoką ceramiczną oraz aluminiowe z powłoką ceramiczną mogą być używane na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, ceramicznych oraz elektrycznych. Garnki stalowe oraz stalowe z powłoką ceramiczną przystosowane są do użycia w piekarniku w temperaturze poniżej 180⁰C. W innym wypadku, jeżeli temperatura piekarnika przekroczy wartość 180⁰C, na garnkach mogą powstać nieusuwalne odbarwienia. Pamiętaj, że garnki służą jedynie do przygotowywania żywności, a nie jej przechowywania.
 Dbajmy o nasze naczynia, a odwdzięczą się trwałością i smacznymi daniami!

 


powrót