Pielęgnacja naczyń

Pielęgnacja naczyń

Jak odpowiednio pielęgnować naczynia?

Garnki i patelnie należy myć miękką gąbką z użyciem delikatnych środków myjących. Unikać należy mycia drucianymi szczotkami i żrącymi środkami. Przypalone resztki jedzenia należy odmoczyć. Po gotowaniu trzeba pozwolić garnkowi lub patelni ostygnąć - nigdy nie powinniśmy zalewać ciepłego naczynia zimną wodą. Nie powinno się również myć naczyń w zmywarce razem z wyrobami ze srebra.

Po każdym myciu naczynia powinno się wytrzeć ściereczką, ewentualnie w celu konserwacji posmarować cieniutką warstwą oleju spożywczego. Sporadycznie pojawiające się plamy na dnie są wynikiem osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie - w celu ich wyeliminowania należy umyć dno wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu.


powrót