Kategorie

Pielęgnacja patelni

Pielęgnacja patelni

 Patelnia to integralny element wyposażenia kuchennego w każdym domu. Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez użycia patelni. Aby zachować jej trwałość na długie lata, należy szczególnie zadbać o jej odpowiednią pielęgnację.

Przed pierwszym użyciem

Musimy dokładnie umyć i wysuszyć patelnię. Następnie nagrzewamy patelnię przez 30 sekund, usuwamy ją ze źródła ciepła i nalewamy na nią łyżkę oleju roślinnego. W dalszym ciągu, rozcieramy olej ręcznikiem papierowym po całej powierzchni patelni. Proces ten powinien być powtarzany również po każdym myciu patelni w zmywarce. W innym przypadku, dla zachowania lepszej trwałości naczynia, powtarzamy cały proces co kilka miesięcy.

Nie rozgrzewamy pustej patelni

Smażenie bez dodatku tłuszczu to mit, gdyż doprowadza do przegrzewania się patelni, przez co jej powłoka traci nieprzywierające właściwości. Tłuszcz jest niezbędny, a użycie go w nawet minimalnej ilości zapewnia odpowiednią ochronę. Potrawy smażymy w średnich lub niskich temperaturach, dzięki czemu uchronimy patelnię od przegrzania się. Ponadto, unikniemy przypalenia i niedosmażenia przygotowywanych potraw. Dostosowujemy wielkość płomienia na kuchence gazowej do średnicy patelni. Płomień nie powinien obejmować ścianek patelni, co uchroni zewnętrzną stronę naczynia od przebarwień, a rączka nie ulegnie uszkodzeniu. Podczas przygotowywania potraw używamy tylko drewnianych, plastikowych lub silikonowych przyborów kuchennych, które nie porysują powierzchni patelni.

Ciągłe mycie patelni w zmywarce

Powoduje odbarwienia powłoki ceramicznej. Patelnie z elementami drewna (np. rączka) nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Dla zachowania długotrwałej funkcjonalności zaleca się ręczne mycie patelni. Nie zalewamy gorącej patelni zimną wodą, gdyż grozi to uszkodzeniem powłoki. Po zakończonym smażeniu odstawiamy ją z kuchenki i czekamy z myciem aż ostygnie. Patelnie myjemy używając ciepłej wody i miękkiej strony gąbki. Zaschnięte lub przypalone resztki jedzenia, przed umyciem odmaczamy w wodzie. Po każdym umyciu dokładnie wycieramy patelnię, dzięki czemu unikniemy plam, osadzania się kamienia z wody na powierzchni patelni oraz zachowamy jej nieprzywierające właściwości.

W przypadku przechowywania

Nie układamy patelni jedna na drugiej. Ustawianie czegokolwiek bezpośrednio na powłoce patelni może spowodować jej poważne uszkodzenie.


powrót