Produkty, których nie warto dodawać do smoothie

Produkty, których nie warto dodawać do smoothie

Istnieje wiele składników, które nie nadają się do przyrządzania smoothie. Zepsują one smak, konsystencję, spowodują powstanie osadu, są nieodpowiednie dla naszej diety lub po prostu nie będą dobrze komponować się smakowo z innymi owocami lub warzywami.

Jogurty light i jogurty smakowe

Pomimo, że jogurty smakowe wydają nam się być idealnym składnikiem do zrobienia smoothie, są przecież słodkie i owocowe, lepiej odstawić je na bok. Jogurty smakowe zawierają olbrzymie ilości cukru i są po prostu niezdrowe. Jeśli chodzi o jogurty light, one również nie są aż tak wskazane jakby nam się mogło wydawać. Zawierając małe ilości tłuszczu są rzadkie, a tym samym nie nadadzą nam typowej konsystencji dla smoothie. Kolejnym minusem jest fakt, że mała ilość tłuszczu powoduje, że szybciej przestajemy być sytym, a w konsekwencji prędzej dopada nas głód. W tym wypadku gęsy jogurt grecki będzie jak najbardziej słusznym wyborem. Dodatkowo, pamiętajmy, aby również kupować jogurty zawierające probiotyki, które wspomagają perystaltykę jelit oraz układ odpornościowy. Oczywiście wszystkie jogurty zawierają bakterie pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, jednak te specjalnie oznaczone zostały przebadane pod tym kątem oraz spełniają określone standardy.

Zielone warzywa

Przygotowując smoothie często sięgamy po zielone warzywa takie jak szpinak lub jarmuż. Dodają kolorytu naszym napojom, dodatkowo szpinak wzbogaca dietę w żelazo i kwas foliowy, a jarmuż w błonnik oraz witaminy A, B1, B2, C, E i K. Jednakże uważajmy na zielone warzywa takie jak koper włoski, fasola szparagowa lub groszek cukrowy ze względu na fakt, iż bardzo ciężko zmiksować je na jednolitą masę.

Soki owocowe

Większość owoców jest słodka sama w sobie, dlatego nie ma potrzeby, aby dodawać sok pomarańczowy lub jabłkowy, aby posłodzić napój. Jeśli bardzo nam zależy, aby smoothie jednak go zawierało, kupmy taki, który nie został wyprodukowany z soków zagęszczonych, a ze świeżych owoców. W przypadku, gdy chcesz rozcieńczyć smoothie, unikając kalorii, dolej po prostu wody mineralnej.

Surowe buraki

Te bogate w antyoksydanty warzywa są z natury bardzo twarde, dlatego nie poleca się dodawania ich do smoothie, gdyż blender ich po prostu nie zmiksuje, wręcz możemy go uszkodzić. Przed zblendowaniem buraków, po prostu je ugotuj.

Orzechy

Te najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii, gdyż zawierają kwasy nienasycone, nie stanowią dobrego składnika do przyrządzania smoothie. Po zmiksowaniu nadają krupiastej, mało apetycznej konsysencji. Orzechy najlepiej zastąp płatkami migdałowymi.

Mrożony jogurt, owoce z puszki, cukier i słodziki

Mrożony jogurt oraz owoce z puszki wydają się być zdrowe, jednakże niech nas to przekonanie nie zwiedzie, gdyż tak naprawdę charakteryzują się one dużą zawartością cukru. Świeże owoce oraz jogurt naturalny powinien wystarczyć nam w zupełności. Jeśli bardzo lubimy słodkie napoje i nie potrafimy się bez nich obejść, zastąpmy cukier lub słodziki miodem. Unikajmy kupowania miodu w dużych sklepach, decydujmy się raczej na ten, pochodzący od poleconych i sprawdzonych pszczelarzy.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności