0

Tarta z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 1 duży bakłażan
  • 200 g koziego sera
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki śmietanki 30%

Jak przygotować tartę z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi?

Ciasto kruche na tartę

Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę. Pokrój zimne masło w kostkę i dodaj do mąki razem ze szczyptą soli. Rozcieraj masę aż do momentu połączenia się wszystkich składników i powstania kruszonki.

Do masy dodaj 2 jajka i uformuj z ciasta kulę. Zawiń ją w folię przezroczystą i odstaw do zamrażarki na 15 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto, umieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkuj je na placek o średnicy nieco większej niż średnica Twojej formy.

Ciasto wyłóż na formę tak, aby przykryło jej dno oraz boki. Do wykonania tego przepisu polecamy silikonową formę do pieczenia tarty 22 cm SMART.

Tarta z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi – Silikonowa forma do pieczenia tarty 22cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia tarty 22cm SMART
 

Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

Ciasto w formie osłoń folią aluminiową, na górze wysyp ryż i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Zdejmij folię i piecz ciasto jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.

 

Nadzienie

Umyj bakłażan i pokrój go na plasterki. Każdy plaster posyp solą i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.

Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą i przekrój na pół.

Czosnek oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni (np. Gerlach GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj składniki do momentu, aż staną się miękkie.

Tarta z bakłażanem, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi – Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Zmiksuj jajka, mąkę i śmietanę. Dodaj do nich podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko razem wymieszaj.

Całość przelej na upieczone, kruche ciasto w formie. Dodaj również połówki pomidorów oraz plastry bakłażana.

Pokrój kozi ser na cienkie plasterki i ułóż je na wierzchu tarty.

Ciasto włóż do piekarnika jeszcze na 15 minut. Gdy ser się roztopi, wyjmij potrawę i pokrój na kawałki, jak pizzę.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności