0

Włoska zupa z karczochów

Składniki:

  • 700 g marynowanych karczochów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • Świeża bagietka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, całość dusimy.

Odsączamy karczochy.

Karczochy kroimy na duże kawałki i dodajemy je do garnka.

Wlewamy bulion warzywny, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem przez 5 minut.

Następnie blendujemy zupę blenderem.

Dodajemy śmietankę, tymianek, sól oraz pieprz. Mieszamy.

Zupę przelewamy do miski, wstawiamy do lodówki na 5 godzin.

Po upływie tego czasu, możemy podawać schłodzoną zupę z karczochów z pokrojoną bagietką.

Wskazówka:

Do gotowania zupy z karczochów polecamy duży garnek z linii Simple.

Zestaw garnków Simple

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności