Składniki:
- 700 g marynowanych karczochów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- Świeża bagietka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, całość dusimy.
Odsączamy karczochy.
Karczochy kroimy na duże kawałki i dodajemy je do garnka.
Wlewamy bulion warzywny, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem przez 5 minut.
Następnie blendujemy zupę blenderem.
Dodajemy śmietankę, tymianek, sól oraz pieprz. Mieszamy.
Zupę przelewamy do miski, wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Po upływie tego czasu, możemy podawać schłodzoną zupę z karczochów z pokrojoną bagietką.
Wskazówka:
Do gotowania zupy z karczochów polecamy duży garnek z linii Simple.