Zalety gotowania w szybkowarach

Zalety gotowania w szybkowarach

W dzisiejszym zabieganym świecie, często brakuje nam czasu na przygotowywanie posiłków. Jemy gotowe dania podgrzane z mikrofalówki, przegryzamy niezdrowe przekąski, bo nie mamy siły przygotować wartościowego obiadu. A gdyby tak kupić szybkowar, wrzucić warzywa, mięso i delektować się przepysznym daniem gotowym już po kilkunastu minutach?

Co to jest szybkowar?

Szybkowar to doskonały pomocnik w kuchni dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie, ale cenią sobie zdrowe i wartościowe posiłki. Największą jego zaletą jest szybkość z jaką przyrządzimy obiad po pracy, czy kolację dla dzieci. Dzięki hermetycznemu zamknięciu, przez które para wodna nie znajduje ujścia, w naczyniu panuje zwiększone ciśnienie i temperatura gotowania. W szybkowarze przyrządzimy praktycznie wszystko: warzywa, mięsa, ryby i zupy. Ziemniaki mogą być już gotowe po około 7 minutach, rosół w 10 minut, a pieczeń wołowa w 30 minut. Skrócony czas gotowania oznacza również mniejsze zużycie prądu i gazu, a co za tym idzie niższe rachunki, które musimy opłacić.

Dlaczego warto zakupić szybkowar?

Oprócz skrócenia czasu gotowania i obniżenia zużycia prądu i gazu, jest jeszcze wiele innych zalet płynących z posiadania szybkowaru. Dania przygotowane w szybkowarze są smaczniejsze, mają więcej witamin i minerałów. Smak i aromat jaki gwarantują nam potrawy z szybkowaru są pełniejsze i bogatsze, niż w posiłkach przyrządzanych tradycyjnymi metodami. Wynika to ze specyfiki gotowania w tym naczyniu. Podczas gotowania, szybkowar jest szczelnie zamknięty, dlatego nie należy go otwierać. Szczelne zamknięcie, ograniczony dostęp tlenu oraz specyficzne warunki, panujące w szybkowarze powodują, że w produktach pozostaje więcej substancji odżywczych, niż gdybyśmy gotowali je w zwykłym garnku.

Na zdjęciu: szybkowar z rączką 4,5l

Jak gotujemy w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarze jest nie tylko szybkie, ale również proste i nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Do garnka należy włożyć składniki (mogą to być warzywa, mięso lub ryby), wlać wodę (minimum to 0,5l, maksimum to 2/3 objętości naczynia) i postawić szybkowar na włączonej kuchence. Każdy szybkowar wyposażony jest w specjalny zawór bezpieczeństwa, zwykle umieszczony w pokrywce, który zabezpiecza naczynie przed rozsadzeniem. Jeśli ciśnienie przekroczy dopuszczoną wartość ok. 1 atmosfery, w której normalnie pracuje garnek, nadmiar pary jest wypuszczany na zewnątrz, a towarzyszy temu charakterystyczny gwizd. Gdy potrawa jest już gotowa, nie należy zbyt szybko otwierać pokrywki szybkowaru, a jedynie uchylić zawór i wypuścić parę wodną. W przeciwnym wypadku moglibyśmy się poparzyć. Możemy również przed otwarciem zaworu, wsadzić naczynie pod zimną wodę i nieco je ochłodzić.

Czego nie zaleca się przygotowywać w szybkowarze?

Istnieje kilka produktów spożywczych w naszym codziennym menu, które nie są rekomendowane do gotowania w szybkowarze. Ze względów bezpieczeństwa nie należy przyrządzać i podgrzewać kaszy gryczanej, mannej lub jęczmiennej, płatków owsianych i przecierów, ponieważ drobne, gęste i lepkie składniki mogą spowodować zatkanie zaworu, a w rezultacie rozsadzenie szybkowaru. Pamiętajmy, aby po użyciu zawsze dokładnie oczyścić naczynie i sprawdzić, czy zawór jest drożny.


powrót