Kategorie

Filtruj

Cena:
89
967
Garnki:
Stan:

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto
Wyświetlono produktów: 40 / 40 Produktów: 40 / 40

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto

Patelnie do duszenia

Patelnie do duszenia – sposób na zdrowe domowe posiłki

Duszeniem nazywamy jeden ze sposobów obróbki termicznej żywności, polegający na gotowaniu jedzenia z niewielką ilością wody na małym ogniu i pod przykryciem. Duszeniu można poddać najróżniejsze produkty spożywcze – od niemal wszystkich mięs, przez ryby i warzywa, aż po grzyby. Ze względu na stosowanie mniejszej ilości tłuszcz, niż podczas smażenia, duszone potrawy są mniej kaloryczne, a co za tym idzie, zdrowsze. Jedyne, co jest do tego potrzebne, to odpowiednie naczynie. Idealne patelnie do duszenia można znaleźć w naszym internetowym sklepie Gerlach.

Patelnia do duszenia Gerlach – jakie powinna mieć cechy?

Duszenie pozwala zachować dużą ilość składników odżywczych spożywanych pokarmów, ograniczyć ich kaloryczność, a także zachować odpowiedni smak. Trzeba jednak pamiętać o tym, że ten sposób obróbki termicznej jest możliwy tylko wtedy, gdy ma się pod ręką odpowiednie naczynie. Czym zatem powinna się cechować odpowiednia patelni...

Patelnie do duszenia – sposób na zdrowe domowe posiłki

Duszeniem nazywamy jeden ze sposobów obróbki termicznej żywności, polegający na gotowaniu jedzenia z niewielką ilością wody na małym ogniu i pod przykryciem. Duszeniu można poddać najróżniejsze produkty spożywcze – od niemal wszystkich mięs, przez ryby i warzywa, aż po grzyby. Ze względu na stosowanie mniejszej ilości tłuszcz, niż podczas smażenia, duszone potrawy są mniej kaloryczne, a co za tym idzie, zdrowsze. Jedyne, co jest do tego potrzebne, to odpowiednie naczynie. Idealne patelnie do duszenia można znaleźć w naszym internetowym sklepie Gerlach.

Patelnia do duszenia Gerlach – jakie powinna mieć cechy?

Duszenie pozwala zachować dużą ilość składników odżywczych spożywanych pokarmów, ograniczyć ich kaloryczność, a także zachować odpowiedni smak. Trzeba jednak pamiętać o tym, że ten sposób obróbki termicznej jest możliwy tylko wtedy, gdy ma się pod ręką odpowiednie naczynie. Czym zatem powinna się cechować odpowiednia patelnia do duszenia?

Przede wszystkim patelnia do duszenia powinna być odpowiednio głęboka. Nie sprawdzą się tutaj naczynia z niskim rantem, jakich używa się na przykład do robienia jajecznicy czy szakszuki. Brzeg takiej patelni powinien być wysoki przynajmniej na około 8-10 cm. Taka głębokość naczynia pozwoli dusić nie tylko same mięsa czy warzywa, ale też całe dania – na przykład gulasz.

Patelnie do duszenia muszą też być wyposażone w grube, najlepiej kilkuwarstwowe dno. W patelniach z grubym dnem ciepło jest rozprowadzane bardziej równomiernie (także na bokach), a co więcej, naczynie wolniej się „wychładza”. Dzięki temu potrawy są podgrzane równomiernie i dłużej utrzymują odpowiednią, wysoką temperaturę.

Patelnie do duszenia Gerlach – różnorodność i uniwersalność

Wśród oferowanych przez nas patelni do duszenia można znaleźć najróżniejsze modele. Oferujemy między innymi patelnie mniejsze o średnicy 20 cm, jak i większe, odpowiednie dla kilkuosobowych rodzin – o średnicy 24 czy 28 cm. Warto też zwrócić uwagę na oryginalny, stylowy wygląd patelni do duszenia Gerlach. W nowoczesnych kuchniach urządzonych w stylu skandynawskim, loft czy industrialnym pięknie będą się prezentowały patelnie z takich linii produktowych jak NATUR, GRANITEX czy MONOLIT.

Wszystkie patelnie Gerlach to naczynia bardzo uniwersalne. Bez obaw można je stosować na kuchence dowolnego typu: nie tylko gazowej czy elektrycznej, ale także na płycie ceramicznej czy indukcyjnej. Każdy z naszych klientów znajdzie tutaj coś w sam raz dla siebie.