Kategorie

Filtruj

Cena:
89
967
Garnki:
Stan:

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto
Wyświetlono produktów: 47 / 47 Produktów: 47 / 47

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto

Patelnie do smażenia ryb

Patelnie do smażenia ryb – idealna ryba prosto z domu

Kto z nas nie lubi smaku idealnie wysmażonej ryby z sałatką, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i aromatycznym sosem? Po tego typu dania najczęściej sięga się na wakacjach w kurortach nadmorskich i w krajach śródziemnomorskich, jednak warto wiedzieć, że idealnie usmażoną rybę można bez problemu przyrządzić także w domu. Wszystko czego potrzeba to odpowiednie składniki, trochę czasu, podstawowe umiejętności kulinarne oraz odpowiednia patelnia do ryby. Eleganckie i funkcjonalne patelnie do smażenia ryb można kupić w sklepie internetowym Gerlach.

Patelnia do smażenia ryb – jaki rozmiar będzie odpowiedni?

Można powiedzieć, że patelnie do smażenia ryb – w przeciwieństwie do na przykład modeli do burgerów czy pancake’ów – nie wyróżniają się charakterystycznymi cechami. W kontekście smażenia ryb najważniejszy jest rozmiar naczynia, jakie ma się do dyspozycji.

W sklepach dostępne są najróżniejsze ryby. Można tu wymienić choćby dorsza,...

Patelnie do smażenia ryb – idealna ryba prosto z domu

Kto z nas nie lubi smaku idealnie wysmażonej ryby z sałatką, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i aromatycznym sosem? Po tego typu dania najczęściej sięga się na wakacjach w kurortach nadmorskich i w krajach śródziemnomorskich, jednak warto wiedzieć, że idealnie usmażoną rybę można bez problemu przyrządzić także w domu. Wszystko czego potrzeba to odpowiednie składniki, trochę czasu, podstawowe umiejętności kulinarne oraz odpowiednia patelnia do ryby. Eleganckie i funkcjonalne patelnie do smażenia ryb można kupić w sklepie internetowym Gerlach.

Patelnia do smażenia ryb – jaki rozmiar będzie odpowiedni?

Można powiedzieć, że patelnie do smażenia ryb – w przeciwieństwie do na przykład modeli do burgerów czy pancake’ów – nie wyróżniają się charakterystycznymi cechami. W kontekście smażenia ryb najważniejszy jest rozmiar naczynia, jakie ma się do dyspozycji.

W sklepach dostępne są najróżniejsze ryby. Można tu wymienić choćby dorsza, makrelę, doradę, tuńczyka, łososia czy mirunę nowozelandzką. Ryba – w zależności od gatunku, a także tego, czy smażona jest w całości czy tylko w postaci filetu – może mieć zatem różny rozmiar i przede wszystkim o tym należy pamiętać, dokonując zakupu. Można powiedzieć, że im większa jest liczba domowników, tym większa powinna być patelnia do ryb. Zasadniczo poleca się jednak wybierać większe patelnie do smażenia ryb – o średnicy 20, 24 lub 28 cm.

Patelnie do ryb Gerlach – na co zwracać uwagę, kupując patelnię?

Oczywiście są także inne aspekty, na które warto zwracać uwagę, kupując patelnię do smażenia ryb. Ważne jest to, by podczas smażenia skóra ryby nie przypalała się i nie przywierała do dna. Dlatego dużą rolę odgrywa materiał, którym pokryta jest patelnia. Marka Gerlach stawia na patelnie z powłoką nieprzywierającą, która pozwala równomiernie podgrzewać rybę i uniknąć przypalania.

Jaką powierzchnię powinno mieć dno patelni? Standardowo ryby smaży się na patelniach gładkich, jednak warto zwrócić też uwagę na modele z dnem karbowanym, czyli tak zwane patelnie grillowe. Dzięki karbowanemu dnu możliwe jest grillowanie ryby tak jak na tradycyjnym ruszcie – dorsz, tuńczyk, łosoś czy dorada stają się chrupiące i zyskują oryginalny wygląd niczym zdjęte z tradycyjnego grilla.

Nie trzeba się natomiast zastanawiać, czy dana patelnia do smażenia ryb Gerlach będzie pasowała do posiadanej w domu kuchenki. Patelnie, które znajdują się w tej kategorii, mogą bowiem być stosowane na wszystkich typach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej.