Kategorie

Filtruj

Cena:
45
4635
Producenci:
Garnki:
Stan:

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto
Wyświetlono produktów: 44 / 44 Produktów: 44 / 44

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto

Noże do mięsa

Noże do mięsa – niezbędne w każdej kuchni

Dania mięsne są ważnym elementem praktycznie każdej kuchni – nie tylko polskiej, ale też francuskiej, włoskiej, iberyjskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że wysokiej jakości nóż do mięsa jest czymś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Zapraszamy zatem do zapoznania się z naszą ofertą. W sklepie internetowym Gerlach można znaleźć zarówno eleganckie bloki noży kuchennych z nożami do mięsa, jak i noże do krojenia mięsa sprzedawane oddzielnie.

Wybór noża do mięsa surowego – klucz do perfekcyjnego krojenia

Odpowiednio dobrany nóż do mięsa surowego to klucz do perfekcyjnego krojenia, porcjowania i filetowania. Taki nóż powinien cechować się przede wszystkim sztywnym ostrzem, długim i delikatnie zaokrąglonym oraz ostro zakończonym. Taki kształt ostrza pozwala cięć mięso i oddzielać je od kości precyzyjnie i sprawnie.

Dobrze dobrany nóż do krojenia mięsa z powodzeniem można użyć do filetowania drobiu czy...

Noże do mięsa – niezbędne w każdej kuchni

Dania mięsne są ważnym elementem praktycznie każdej kuchni – nie tylko polskiej, ale też francuskiej, włoskiej, iberyjskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że wysokiej jakości nóż do mięsa jest czymś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Zapraszamy zatem do zapoznania się z naszą ofertą. W sklepie internetowym Gerlach można znaleźć zarówno eleganckie bloki noży kuchennych z nożami do mięsa, jak i noże do krojenia mięsa sprzedawane oddzielnie.

Wybór noża do mięsa surowego – klucz do perfekcyjnego krojenia

Odpowiednio dobrany nóż do mięsa surowego to klucz do perfekcyjnego krojenia, porcjowania i filetowania. Taki nóż powinien cechować się przede wszystkim sztywnym ostrzem, długim i delikatnie zaokrąglonym oraz ostro zakończonym. Taki kształt ostrza pozwala cięć mięso i oddzielać je od kości precyzyjnie i sprawnie.

Dobrze dobrany nóż do krojenia mięsa z powodzeniem można użyć do filetowania drobiu czy ryb, a także przygotowywania mięsa wieprzowego czy wołowego.

Nóż do krojenia mięsa – funkcjonalność i precyzja

Jednak kształt ostrza to tylko jeden z aspektów, na które należy zwrócić uwagę. Precyzja cięcia w dużej mierze zależy również od tego, z jakiego materiału jest wykonany nóż – a przede wszystkim ostrze. Marka Gerlach stosuje ostrza wyprodukowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej – na przykład X30Cr13 z dodatkiem chromu. Dzięki zastosowaniu takiego tworzywa ostrze jest bardziej wytrzymałe i odporniejsze na korozję, co zwiększa nie tylko dokładność cięcia, ale też żywotność noża.

Precyzyjne i sprawne porcjowanie i filetowanie mięsa ułatwia też odpowiednio zaprojektowana rękojeść. Oferujemy noże z rękojeścią wykonaną z drewna, tworzywa ABS czy ze stali nierdzewnej. Łączy je to, że wszystkie mają ergonomiczny kształt, dzięki czemu pewnie i wygodnie leżą w dłoni.

Noże do mięsa Gerlach – gwarancja jakości, trwałości oraz ponadczasowego designu

Noże kuchenne Gerlach to gwarancja najwyższej jakości i trwałości. Jednak dla naszej marki ważne są nie tylko najlepsze tworzywa i materiały, zapewniające precyzyjne cięcie i pewny chwyt. Dbamy też o to, by proponowane przez nas akcesoria kuchenne były swego rodzaju ozdobami domów i mieszkań naszych klientów. Kładziemy duży nacisk na elegancki i ponadczasowy design, który można podziwiać w modelach z linii nowoczesnych takich jak LOFT czy AMBIENTE oraz tych bardziej tradycyjnych: COUNTRY czy NATUR.

Nóż do mięsa – różnorodność typów i zastosowań

Zwracamy uwagę na to, że noże do krojenia mięsa Gerlach to szeroka kategoria, w której można znaleźć modele o różnych kształtach i zastosowaniach. Uniwersalnym rozwiązaniem może być nóż szefa kuchni oraz nóż do krojenia mięsa, warzyw i ryb czyli Santoku. Oferta Gerlach obejmuje jednak także noże do steków czy noże kuchenne o długich, wąskich ostrzach, które w sam raz nadają się do filetowania.

Polecamy też zapoznać się z ofertą zestawów noży w bloku, które idealnie sprawdzą się jako noże kuchenne na prezent.

Noże do mięsa Gerlach - najczęściej zadawane pytania

Noże do mięsa – jak wybrać odpowiedni nóż do różnych rodzajów mięsa?

Istnieją różne rodzaje noży do mięsa, jednak najważniejsze jest to, by model miał odpowiednio długie i sztywne ostrze, delikatnie zaokrąglone i zakończone ostrym czubkiem. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest nóż szefa kuchni, który można użyć do mięsa drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Warto też zwrócić uwagę na nóż Santoku, który przez japońskich kucharzy jest stosowany do warzyw, ryb i mięs.

Nóż do mięsa surowego – czy specjalne ostrze ma znaczenie?

Najważniejsze jest to, by ostrze miało ostrą końcówkę, dzięki czemu łatwo będzie można się wbić w każdy rodzaj mięsa. Ponownie zwracamy w tym miejscu uwagę na nóż Santoku – ostrze tego modelu jest wyposażone w specjalne wgłębienia, w których podczas krojenia i filetowania gromadzi się powietrze. Dzięki temu można uniknąć przyklejania się mięsa do powierzchni noża, co czasem zdarza się przy krojeniu wilgotnego mięsa drobiowego.

Nóż do krojenia mięsa – jakie są najlepsze techniki krojenia?

Wszystko zależy od tego, jak ma być pokrojone mięso. Chcąc pociąć mięso drobiowe na kotlety lub większe kawałki, należy rozkroić je w miejscu, gdzie łączą się jego części, a następnie – jeśli jest grube – przekroić jeszcze raz. Krojąc kurczaka, przede wszystkim wtedy, gdy ma być pocięty w paski, należy pamiętać o tym, by rozcinać go wzdłuż włókien – mięso będzie wówczas bardziej zwarte i lepiej zniesie obróbkę termiczną. Krojenie drobiu w poprzek włókien jest natomiast polecane osobom, które lubią bardziej miękkie mięso.

Noże do mięsa – czy mogą być używane do innych produktów spożywczych?

Uniwersalne noże kuchenne, takie jaki nóż szefa kuchni czy Santoku, z powodzeniem można też wykorzystywać do warzyw, ziół czy ryb. Jednak modele przeznaczone stricte do filetowania czy trybowania zaleca się stosować wyłącznie w zgodzie z ich przeznaczeniem.

Nóż do mięsa – jak dbać o ostrze, aby służyło przez lata?

Ostrze noży kuchennych powinno być regularnie ostrzone. Bardzo ważne jest jednak to, by produkty zawsze stosować zgodnie z zaleceniami producenta – tylko do produktów, które zostały przez niego wskazane. Nie jest zalecane mycie noży w zmywarce, ponieważ środki chemiczne i wysoka temperatura mogłyby doprowadzić do trwałego uszkodzenia ostrza.