Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB
Kategorie
Zestaw noży w bloku STYLE PLUS + ostrzałka
Zestaw noży w bloku stalowym AMBIENTE + ostrzałka
Zestaw noży w bloku SMART BLACK + SMART Ostrzałka Mini + Deska do krojenia dębowa NATUR 30x24 cm
Nóż kuchenny 8" NATUR
Nóż szefa kuchni 8" NATUR
Zestaw noży w bloku NATUR
Zestaw noży w bloku GRANITEX
Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
LOFT Nóż Szefa kuchni 8" w blistrze
LOFT Nóż Santoku 7" w blistrze
Zestaw noży w bloku AMBIENTE
Zestaw noży w bloku całostalowym AMBIENTE
Zestaw noży w bloku AMBIENTE BLACK
Nóż kuchenny 4,5" STYLE
Nóż kuchenny 8" STYLE
Nóż santoku 7" STYLE
Zestaw 3 noży STYLE
Zestaw noży w bloku FINE
Zestaw noży w bloku SMART GRANIT
Zestaw noży w bloku STYLE PLUS
Zestaw noży w bloku białym MODERN
Nóż kuchenny 8" SMART GREY
Nóż szefa kuchni 8" SMART GREY
Nóż santoku 7" SMART GREY
Zestaw noży w bloku SMART GREY
Zestaw noży w bloku SMART BLACK
Nóż szefa kuchni 8" PRECISION
Zestaw noży w bloku Ambiente Oak
Zestaw noży w bloku COUNTRY
Nóż kuchenny 5" DECO BLACK
Nóż kuchenny 8" DECO BLACK
Nóż szefa kuchni 8" DECO BLACK
Zestaw noży w bloku DECO BLACK + ostrzałka 3 w 1
Zestaw noży w bloku DECO BLACK
Zestaw garnków PRESTIGE PLUS + zestaw sztućców FLAMES 68 szt. + kpl. noży Modern + 3x patelnie Granitex Grey + pokrywki
Gerlach Fine zestaw noży w bloku + ostrzałka
Zestaw garnków 10 el. FIRST + zestaw noży AMBIENTE
LOFT Nóż Szefa Kuchni 8" w skrzynce drewnianej
Zestaw noży w bloku LOFT
COUNTRY Nóż Szefa 8" w blistrze
Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB
Noże do mięsa
Noże do mięsa – niezbędne w każdej kuchni
Dania mięsne są ważnym elementem praktycznie każdej kuchni – nie tylko polskiej, ale też francuskiej, włoskiej, iberyjskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że wysokiej jakości nóż do mięsa jest czymś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Zapraszamy zatem do zapoznania się z naszą ofertą. W sklepie internetowym Gerlach można znaleźć zarówno eleganckie bloki noży kuchennych z nożami do mięsa, jak i noże do krojenia mięsa sprzedawane oddzielnie.
Wybór noża do mięsa surowego – klucz do perfekcyjnego krojenia
Odpowiednio dobrany nóż do mięsa surowego to klucz do perfekcyjnego krojenia, porcjowania i filetowania. Taki nóż powinien cechować się przede wszystkim sztywnym ostrzem, długim i delikatnie zaokrąglonym oraz ostro zakończonym. Taki kształt ostrza pozwala cięć mięso i oddzielać je od kości precyzyjnie i sprawnie.
Dobrze dobrany nóż do krojenia mięsa z powodzeniem można użyć do filetowania drobiu czy...
Noże do mięsa – niezbędne w każdej kuchni
Dania mięsne są ważnym elementem praktycznie każdej kuchni – nie tylko polskiej, ale też francuskiej, włoskiej, iberyjskiej, azjatyckiej czy amerykańskiej. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że wysokiej jakości nóż do mięsa jest czymś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Zapraszamy zatem do zapoznania się z naszą ofertą. W sklepie internetowym Gerlach można znaleźć zarówno eleganckie bloki noży kuchennych z nożami do mięsa, jak i noże do krojenia mięsa sprzedawane oddzielnie.
Wybór noża do mięsa surowego – klucz do perfekcyjnego krojenia
Odpowiednio dobrany nóż do mięsa surowego to klucz do perfekcyjnego krojenia, porcjowania i filetowania. Taki nóż powinien cechować się przede wszystkim sztywnym ostrzem, długim i delikatnie zaokrąglonym oraz ostro zakończonym. Taki kształt ostrza pozwala cięć mięso i oddzielać je od kości precyzyjnie i sprawnie.
Dobrze dobrany nóż do krojenia mięsa z powodzeniem można użyć do filetowania drobiu czy ryb, a także przygotowywania mięsa wieprzowego czy wołowego.
Nóż do krojenia mięsa – funkcjonalność i precyzja
Jednak kształt ostrza to tylko jeden z aspektów, na które należy zwrócić uwagę. Precyzja cięcia w dużej mierze zależy również od tego, z jakiego materiału jest wykonany nóż – a przede wszystkim ostrze. Marka Gerlach stosuje ostrza wyprodukowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej – na przykład X30Cr13 z dodatkiem chromu. Dzięki zastosowaniu takiego tworzywa ostrze jest bardziej wytrzymałe i odporniejsze na korozję, co zwiększa nie tylko dokładność cięcia, ale też żywotność noża.
Precyzyjne i sprawne porcjowanie i filetowanie mięsa ułatwia też odpowiednio zaprojektowana rękojeść. Oferujemy noże z rękojeścią wykonaną z drewna, tworzywa ABS czy ze stali nierdzewnej. Łączy je to, że wszystkie mają ergonomiczny kształt, dzięki czemu pewnie i wygodnie leżą w dłoni.
Noże do mięsa Gerlach – gwarancja jakości, trwałości oraz ponadczasowego designu
Noże kuchenne Gerlach to gwarancja najwyższej jakości i trwałości. Jednak dla naszej marki ważne są nie tylko najlepsze tworzywa i materiały, zapewniające precyzyjne cięcie i pewny chwyt. Dbamy też o to, by proponowane przez nas akcesoria kuchenne były swego rodzaju ozdobami domów i mieszkań naszych klientów. Kładziemy duży nacisk na elegancki i ponadczasowy design, który można podziwiać w modelach z linii nowoczesnych takich jak LOFT czy AMBIENTE oraz tych bardziej tradycyjnych: COUNTRY czy NATUR.
Nóż do mięsa – różnorodność typów i zastosowań
Zwracamy uwagę na to, że noże do krojenia mięsa Gerlach to szeroka kategoria, w której można znaleźć modele o różnych kształtach i zastosowaniach. Uniwersalnym rozwiązaniem może być nóż szefa kuchni oraz nóż do krojenia mięsa, warzyw i ryb czyli Santoku. Oferta Gerlach obejmuje jednak także noże do steków czy noże kuchenne o długich, wąskich ostrzach, które w sam raz nadają się do filetowania.
Polecamy też zapoznać się z ofertą zestawów noży w bloku, które idealnie sprawdzą się jako noże kuchenne na prezent.
Noże do mięsa Gerlach - najczęściej zadawane pytania
Noże do mięsa – jak wybrać odpowiedni nóż do różnych rodzajów mięsa?
Istnieją różne rodzaje noży do mięsa, jednak najważniejsze jest to, by model miał odpowiednio długie i sztywne ostrze, delikatnie zaokrąglone i zakończone ostrym czubkiem. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest nóż szefa kuchni, który można użyć do mięsa drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Warto też zwrócić uwagę na nóż Santoku, który przez japońskich kucharzy jest stosowany do warzyw, ryb i mięs.
Nóż do mięsa surowego – czy specjalne ostrze ma znaczenie?
Najważniejsze jest to, by ostrze miało ostrą końcówkę, dzięki czemu łatwo będzie można się wbić w każdy rodzaj mięsa. Ponownie zwracamy w tym miejscu uwagę na nóż Santoku – ostrze tego modelu jest wyposażone w specjalne wgłębienia, w których podczas krojenia i filetowania gromadzi się powietrze. Dzięki temu można uniknąć przyklejania się mięsa do powierzchni noża, co czasem zdarza się przy krojeniu wilgotnego mięsa drobiowego.
Nóż do krojenia mięsa – jakie są najlepsze techniki krojenia?
Wszystko zależy od tego, jak ma być pokrojone mięso. Chcąc pociąć mięso drobiowe na kotlety lub większe kawałki, należy rozkroić je w miejscu, gdzie łączą się jego części, a następnie – jeśli jest grube – przekroić jeszcze raz. Krojąc kurczaka, przede wszystkim wtedy, gdy ma być pocięty w paski, należy pamiętać o tym, by rozcinać go wzdłuż włókien – mięso będzie wówczas bardziej zwarte i lepiej zniesie obróbkę termiczną. Krojenie drobiu w poprzek włókien jest natomiast polecane osobom, które lubią bardziej miękkie mięso.
Noże do mięsa – czy mogą być używane do innych produktów spożywczych?
Uniwersalne noże kuchenne, takie jaki nóż szefa kuchni czy Santoku, z powodzeniem można też wykorzystywać do warzyw, ziół czy ryb. Jednak modele przeznaczone stricte do filetowania czy trybowania zaleca się stosować wyłącznie w zgodzie z ich przeznaczeniem.
Nóż do mięsa – jak dbać o ostrze, aby służyło przez lata?
Ostrze noży kuchennych powinno być regularnie ostrzone. Bardzo ważne jest jednak to, by produkty zawsze stosować zgodnie z zaleceniami producenta – tylko do produktów, które zostały przez niego wskazane. Nie jest zalecane mycie noży w zmywarce, ponieważ środki chemiczne i wysoka temperatura mogłyby doprowadzić do trwałego uszkodzenia ostrza.