Kategorie

Filtruj

Cena:
49
2399
Garnki:
Stan:

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto
Wyświetlono produktów: 21 / 21 Produktów: 21 / 21
Zestaw PRESTIGE Zestaw PRESTIGE
  • -49,75%
  • Pakiet

Zestaw PRESTIGE

Cena podstawowa 2 386,00 zł Cena 1 199,01 zł

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto

Noże santoku

Noże Santoku – sklep internetowy Gerlach

Do czego służy nóż Santoku? Czy przydaje się tylko do potraw orientalnych? Czy powinien znaleźć się w wyposażeniu każdej kuchni? Ten model noża jest na tyle uniwersalny, że zadowoli przede wszystkim te osoby, które lubią kuchenne eksperymenty. Noże Santoku mają charakterystyczny wygląd, a ich design zachwyca nowoczesnością.

Dowiedz się, co możesz przygotować przy pomocy noża Santoku!

Nóż Santoku – jak wygląda i skąd pochodzi?

Nóż japoński Santoku wywodzi się z miasta Sakai w prefekturze Osaka. To odpowiedź na potrzeby orientalnej kuchni, polegającej na przygotowaniu dań z surowych ryb. Można śmiało stwierdzić, że nóż Santoku to swego rodzaju orientalny nóż szefa kuchni, ponieważ można nim właściwie pokroić wszystko.

Charakterystyczny wygląd sprawia, że noże Santoku są nie do pomylenia z innymi typami noży. Ostrze zakończone łukiem, przechodzącym w szpic, ma na całej długości niewielkie wgłębienia. Dzięki nim krojone artykuły spożywcze nie pr...

Noże Santoku – sklep internetowy Gerlach

Do czego służy nóż Santoku? Czy przydaje się tylko do potraw orientalnych? Czy powinien znaleźć się w wyposażeniu każdej kuchni? Ten model noża jest na tyle uniwersalny, że zadowoli przede wszystkim te osoby, które lubią kuchenne eksperymenty. Noże Santoku mają charakterystyczny wygląd, a ich design zachwyca nowoczesnością.

Dowiedz się, co możesz przygotować przy pomocy noża Santoku!

Nóż Santoku – jak wygląda i skąd pochodzi?

Nóż japoński Santoku wywodzi się z miasta Sakai w prefekturze Osaka. To odpowiedź na potrzeby orientalnej kuchni, polegającej na przygotowaniu dań z surowych ryb. Można śmiało stwierdzić, że nóż Santoku to swego rodzaju orientalny nóż szefa kuchni, ponieważ można nim właściwie pokroić wszystko.

Charakterystyczny wygląd sprawia, że noże Santoku są nie do pomylenia z innymi typami noży. Ostrze zakończone łukiem, przechodzącym w szpic, ma na całej długości niewielkie wgłębienia. Dzięki nim krojone artykuły spożywcze nie przywierają do powierzchni ostrza, co pozwala na bardzo precyzyjne krojenie, siekanie i szatkowanie. Noże japońskie Santoku mogą służyć do filetowania ryb.

Nóż japoński Santoku od Gerlach

Noże Santoku znajdziesz również w ofercie marki Gerlach. Stal użyta do produkcji ostrza noży jest wysokiej jakości, co zapobiega ewentualnym pęknięciom i złamaniom podczas intensywnych prac w kuchni, np. siekania i szatkowania. Nóż Santoku posiada wszystkie pożądane cechy, łącznie z wgłębieniami na ostrzu i jego charakterystycznym kształtem. Rękojeść noża, wykonana z odpornego tworzywa pokryta jest powłoką antypoślizgową, dzięki czemu zapewnia precyzyjną pracę przy sporządzaniu różnych dań. Wygoda pozwala na krojenie przez długi czas.

Ciekawy, nowoczesny design noża będzie pasować do współczesnych kuchennych wnętrz, a nawet stanowić oryginalny akcent każdej kuchni.

Do czego mogą przydać się noże Santoku?

Nóż Santoku może być właściwie do wszystkiego. Od początku swojego istnienia w japońskich kuchniach jego zastosowanie było uniwersalne. Tak samo może służyć i Tobie. Nie tylko dania kuchni orientalnej będą lepiej i precyzyjniej przyrządzone dzięki nożom Santoku.

Noże Santoku nadają się do mięsa, ryb, wędlin, serów, owoców, warzyw i wielu innych artykułów spożywczych. Są niezwykle uniwersalne i pomocne w kuchni. Jeżeli ważną rolę w Twojej kuchni pełnią noże kuchenne o uniwersalnym zastosowaniu, na pewno będziesz doskonale wiedzieć jak używać noża Santoku.

Noże japońskie Santoku – teraz także w Twojej kuchni

Wszyscy lubimy czasem miło zaskoczyć domowników oraz gości i podać coś, czego nie jada się na co dzień. Kuchnia orientalna zachwyca od wielu lat i ma swoich wielbicieli na całym świecie. Wyróżnij się i przygotuj coś wyjątkowego! Pomogą Ci w tym noże Santoku, które jak żadne inne nadają się do oryginalnych dań z mięsa i ryb.

W ofercie Gerlach znajdziesz także wielofunkcyjne noże kuchenne i nóż szefa kuchni, bez którego trudno w ogóle wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni na co dzień. Zobacz naszą ofertę i zamów niezbędne noże do Twojej kuchni!

Noże Santoku Gerlach - najczęściej zadawane pytania

Noże Santoku – do jakich zadań kuchennych są najlepsze?

Nazwa tego japońskiego noża, Santoku, dosłownie oznacza trzy zastosowania i dobrze przedstawia jego charakterystykę. Nóż Santoku pierwotnie został bowiem zaprojektowany jako narzędzie do radzenia sobie z różnego rodzaju produktami: mięsem, rybami i warzywami. Można powiedzieć, że noże Gerlach Santoku to uniwersalne przyrządy, które w pewnym zakresie mogą zastąpić nóż szefa kuchni.

Podsumowując, noże kuchenne Santoku idealnie nadają się do takich zadań jak krojenie, siekanie, szatkowanie czy porcjowanie.

Nóż Santoku – jakie są główne cechy odróżniające go od innych noży?

Noże Santoku z wyglądu i rozmiarem przypominają noże szefa kuchni, jednak ich ostrze jest nieco krótsze (kilkanaście cm długości do ponad 20 cm długości noży szefa kuchni). Ostrze Santoku jest ponadto szersze, proste i zakończone ostrym szpicem. W przeciwieństwie do noży do chleba czy małych noży do warzyw, nóż Santoku Gerlach nie posiada na ostrzu ząbków.

Najbardziej charakterystyczną cechą Santoku, odróżniającą go od innych noży są jednak pionowe wgłębienia wzdłuż ostrza. Dzięki nim mięso czy warzywa nie przyklejają się do niego podczas porcjowania i szatkowania.

Gerlach Santoku – czy nadaje się do cięższych prac kuchennych?

Nóż Santoku to jeden z największych noży kuchennych i dzięki swojej uniwersalności znakomicie sprawdzi się przy większości prac kuchennych, także tych cięższych. Należy jednak pamiętać, że nie powinien on być wykorzystywany przy pracach, do których nie jest przeznaczony. Mogłoby to bowiem stępić ostrze noża. W temacie przechowywania takich noży najbezpieczniej jest postawić na specjalne bloki noży kuchennych.

Mówiąc o pracach, do których nie należy wykorzystywać noża Santoku, należy wspomnieć na przykład o krojeniu pieczywa.

Nóż Santoku Gerlach – jak najlepiej dbać o ostrze?

Najważniejsze, o czym należy pamiętać, to to, by nóż był zawsze stosowany zgodnie ze swoim przeznaczeniem i zaleceniami producenta. Warto też pamiętać o tym, że noże Santoku Gerlach dłużej zachowają stylowy wygląd oraz swoje właściwości, jeśli będą myte ręcznie. Mycie noży w zmywarce nie jest zalecane, ponieważ środki chemiczne, wysoka temperatura wody oraz wysokie ciśnienie mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia zarówno ostrza, jak i rękojeści.

Noże Santoku – czy mogą być używane na każdym typie deski do krojenia?

Nóż Santoku Gerlach może być stosowany na deskach do krojenia zarówno drewnianych, jak i wykonanych z tworzyw sztucznych. Warto pamiętać, że deski kamienne lub szklane mogą przyczynić się do szybszego tępienia ostrza. Takie uniwersalne modele znakomicie sprawdzają się jako noże na prezent.