Składniki dla 4 osób:
Pancakes:
- 600 g kolorowych cukinii – mix żółtej i zielonej
- 1 mała cebula
- ok. 5 łyżek mąki bezglutenowej
- ok. 5 łyżek aquafaby
- sól
- pieprz do smaku - opcjonalnie
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sos jogurtowo-koperkowy:
- jogurt grecki lub jego roślinny zamiennik
- 3 gałązki koperku (może być więcej)
- 1-2 szczypty ulubionej mieszanki curry
- 2-3 ząbki czosnku - opcjonalnie, jeśli lubisz
- sól
- pieprz
- opcjonalnie odrobina cukru lub jego zamiennika
Pasta bazyliowa:
- pół puszki ciecierzycy
- reszta aqaufaby
- 1-2 ząbki czosnku
- liście z 3 gałązek bazylii
- 2 cm korzenia imbiru
- oliwa lub dobry olej - tak by ułatwić blendowanie składników i nadać kremowej konsystencji
- pieprz
- sól
Mus truskawkowo-jogurtowy z werbeną cytrynową:
- jogurt grecki lub jego roślinny zamiennik
- 300 g truskawek
- miód lub cukier biały, brązowy lub jego zamienniki
- werbena cytrynowa lub melisa, lub mięta - kilka listków
Jak przygotować bezglutenowe, wegańskie pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem 3 pysznych sosów?
Zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia wszystkich surowych i nieprzetworzonych produktów.
Następnie łapiemy się za starcie cukinii, na dużych oczkach tarki.
Kolejny krok to błyskawiczne oczyszczenie i posiekanie lub starcie cebuli, którą łączymy z kabaczkami, szczyptą soli i mieszamy, by po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody. Pora na dorzucenie mąki, aquafaby oraz przypraw, szybkie mieszanie i jesteśmy gotowi na kolejny etap, jakim jest smażenie.
Na zdjęciu: Zestaw 3x patelni 20/24/28 cm NATUR
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dbając, by jego temperatura nie była zbyt wysoka lub zbyt niska. Niezależnie od zachowanych proporcji zawsze wrzucamy jedną sztukę, kluski, placka czy pulpecika – na próbę, by sprawdzić, czy czegoś nie dodać. Wrzucamy odrobinę ciasta i smażymy chwilę z jednej i z drugiej strony – na rumiano. Próba generalna, czyli oficjalny kęs i jeśli wszystko gra, można zaczynać masową produkcję.
Kiedy placki się smażą, to idealny moment, by w międzyczasie przygotować pierwszy z dipów – jogurtowo-koperkowy, do którego możemy dodać również czosnek, w dowolnej ilości. Łączymy jogurt, aromatyczną mieszankę hinduskich przypraw curry, posiekany koperek, starty lub wyciśnięty czosnek – opcjonalnie, sól, pieprz i gotowe.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Pora na pastę bazyliową. Zblenduj na gładką masę pół puszki ciecierzycy, z pozostałą aqafabą oraz chlustem oliwy. Dorzuć starty lub wyciśnięty czosnek (1-2 ząbki), starty i posiekany kawałek imbiru oraz bardzo dokładnie posiekane liście bazylii. Do tego pieprz, sól, mieszamy i gotowe.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Ostatnia gwiazda – mus truskawkowo-jogurtowy z werbeną cytrynową, który można również zrobić z dodatkiem melisy, mięty lub innych aromatycznych ziół. Jogurt grecki albo jego roślinny odpowiednik połącz z rozgniecionymi lub zblendowanymi wcześniej truskawkami z dodatkiem odrobiny miodu, cukru bądź ich zamiennika. Posiekane lub porwane drobno listki aromatycznych ziół wieńczą to danie radośnie.
Gdy wszystkie dodatki są gotowe, a ostatnie placki się usmażyły, pora na serwis, na dwóch talerzach – jeden na słone, drugi na słodkie smaki. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami, listkami ziół i gotowe!
Smacznego!
Szukasz pomysłu na wyjątkowy prezent np. taki, jak deska z grawerem, którą otrzymała Monika? Wybierając drewniane akcesoria w naszym sklepie, możesz skorzystać z usługi grawerowania. Dzięki tej opcji Twój spersonalizowany prezent będzie oryginalny i z pewnością ucieszy obdarowane osoby.
Więcej o grawerowaniu przeczytasz na naszej stronie Grawerowanie w drewnie.
Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.