Dzięki różnym dodatkom można bawić się w ogromną liczbę wersji tego dania, trzymając się bazy – czyli kurczaka i mascarpone. Gwarantujemy, że jest to danie banalnie proste, szybkie i niesamowicie pyszne! Poniższe ilości możecie dostosować (zwiększyć, zmniejszyć) w zależności od swoich upodobań.
Składniki na 3-4 porcje:
Makaron z pieczarkami:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 300 g pieczarek
- 250 g serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 3-4 garści szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Danie można zrobić na jednej patelni, jednak w związku z tym, że zdecydowałyśmy się na dwie odsłony składniki smażymy oddzielnie i dzielimy na dwa warianty.
Jak przygotować makaron z kurczakiem w sosie mascarpone?
Makaron z pieczarkami:
Pieczarki oczyszczamy (myjemy, obieramy) kroimy w plasterki za pomocą ostrego noża FINE i smażymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do usmażonych pieczarek i smażymy do uzyskania miękkości. Kurczaka kroimy na drobną kostkę, porządnie przyprawiamy (mascarpone jest bardzo delikatnie, więc danie musi być przyprawione, aby nie było mdłe) i smażymy na patelni (np. Gerlach SMART z odczepianą rączką) – osobiście wolę zdjąć z patelni warzywa, aby kurczaka usmażyć osobno i dodać do niego gotowe pieczarki z cebulą, ale niektórzy dodają surowego kurczaka na patelnie i smażą razem. Gdy kurczak będzie usmażony, do niego i do warzyw dodajemy opakowanie mascarpone, mieszamy czekając aż serek się rozpuści i sos zrobi się jednolity. Podajemy z ulubionym makaronem, można posypać danie pietruszką.
Makaron suszonymi pomidorami i szpinakiem:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak, smażymy i mieszam czekając aż liście zmiękną. Zdejmujemy warzywa z patelni i smażymy na niej pokrojonego w drobną kostkę, przyprawionego kurczaka. Gdy kurczak będzie usmażony, dodajemy do niego przygotowane wcześniej warzywa, dodajemy opakowanie mascarpone, mieszamy czekając aż serek się rozpuści i sos zrobi się jednolity. Podajemy z ulubionym makaronem, można posypać danie pietruszką. Smacznego!
Autorki przepisu:
Siostry ADiHD, czyli Ilona i Milena Krawczyńskie z @siostry_adihd
ZRÓB WSPANIAŁY PREZENT DO KUCHNI Z PRODUKTAMI GERLACH:SZTUĆCE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT GARNKI NA PREZENT PATELNIE NA PREZENT PORCELANA NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI PREZENTY DO KUCHNI NA ŚWIĘTA GADŻETY DO KUCHNI NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI DO 100 ZŁ |