Czy wiesz, co zrobić z mascarpone? Ten kremowy serek doskonale sprawdza się do wielu dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Poznaj nasze propozycje na pyszne dania z jego wykorzystaniem i ciesz się tworzeniem różnorodnych przepisów we własnej kuchni.
Co warto wiedzieć o mascarpone?
Mascarpone to pyszny, kremowy serek, który wytarzany jest poprzez dodanie kwasu spożywczego do śmietanki. Nie jest solony, co sprawia, że jest niezwykle uniwersalnym produktem. Prawdopodobnie wywodzi się z włoskiej Lombardii – poddaje się, że powstał na przełomie XVI i XVII wieku. Lokalna tradycja wykorzystuje go głównie do tworzenia pysznych deserów.
Jest to dość kaloryczny ser – w 100 g znajduje się ok. 425 kcal. W tej samej ilości zwykle znajduje się aż ok. 44 g tłuszczu, z czego 29 g to tłuszcze nasycone, dlatego nie nadaje się on zbyt dobrze dla osób z problemami z cholesterolem. Zawiera on również wapń, fosfor, potas czy magnez.
Co zrobić z mascarpone na słodko?
Mascarpone przez wzgląd na swoją konsystencję stanowi idealny dodatek do różnorodnych kremów. Najważniejszym deserem na jego bazie jest oczywiście tiramisu – dodaje się do niego biszkopty nasączone kawą, jajka, czy cukier. Co poza tym możesz przygotować z mascarpone na słodko?
- naleśniki z mascarpone i dowolnymi owocami,
- sernik z mascarpone (na zimno i ciepło),
- kremy do tortów,
- mus mascarpone z kawą lub herbatą,
- tartaletki lub inne suche ciasta,
- babeczki z mascarpone.
Co ważne, mascarpone serwowany na słodko nie wymaga większej obróbki. Wystarczy połączyć go z odrobiną cukru pudru i ubić, a następnie wykorzystywać dowolnie. Warto serwować go w eleganckich naczyniach, np. szklankach z wysokiej jakości szkła.
Co zrobić z mascarpone na słono?
Mascarpone doskonale nadaje się jako dodatek do różnorodnych sosów. Może być stosowane zamiast mleka czy śmietany. Serek ten nadaje potrawom idealnie kremową konsystencję, dlatego często warto dodać do nich chociaż odrobinkę tego składnika. Na jego bazie możesz stworzyć:
- sos do makaronu, np. z kurczakiem lub pieczarkami,
- risotto,
- zupy krem,
- pasty kanapkowe,
- tarty wytrawne,
- farsz do warzyw lub naleśników na wytrawnie,
- jaja faszerowane.
Co ciekawe, możesz dodać mascarpone także do puree ziemniaczanego. Łyżka wystarczy, aby poprawić jego konsystencję!
Co zrobić z mascarpone na szybko?
Masz w swojej lodówce serek mascarpone, chcesz go wykorzystać, ale nie masz czasu i pomysłu? Spróbuj jedną z naszych propozycji. Mascarpone świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy większymi daniami albo jako szybki, domowy deser ze stosunkowo niewielką zawartością tłuszczu. I tak możesz serwować:
- mascarpone z owocami, z łyżeczką cukru pudru,
- kanapkę z mascarpone i miodem,
- dip z mascarpone i jogurtem do np. pokrojonych warzyw,
- szybki deser z dodatkiem pokruszonych ciasteczek,
- krem z orzechami, kakao i mascarpone.
Każda z tych propozycji jest doskonała do spożycia samodzielnie, ale np. kremy z dodatkami możesz wykorzystać do przekładania ciasta, czy do deserów serwowanych w szklankach.
Mascarpone na diecie keto – co zrobić?
Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, mascarpone może być idealnym uzupełnieniem Twojego menu. Na jego bazie możesz stworzyć na przykład:
- mus czekoladowy słodzony erytrytolem,
- szybki sernik na zimno,
- tiramisu w wersji keto,
- mascarpone z orzechami,
- omlet z łososiem,
- zapiekane warzywa z mascarpone i boczkiem,
- pasta z mascarpone, awokado i limonką.
Ciekawe przepisy z mascarpone
Dalej brakuje Ci inspiracji? Sprawdź nasze przepisy na różne dania z dodatkiem mascarpone:
- tarta z mascarpone,
- kurczak z mascarpone,
- mus jagodowy,
- crossaint z jajecznicą,
- makaron orzo z pieczarkami,
- korzenny deser,
- chłodnik z ogórkami,
- gzik na dziko,
- czekoBento.
Kiedy unikać serka mascarpone w diecie?
Choć serek mascarpone jest bardzo wszechstronnym składnikiem, a przy tym smacznym i lubianym przez wiele osób, nie sprawdzi się dobrze w każdej diecie. Jest stosunkowo kaloryczny, dlatego może nie być dobrym wyborem, jeśli ograniczasz wartość energetyczną dań. Jeśli więc używasz np. twarogu czy jogurtu, aby jeść zdrowiej, mascarpone nie będzie dobrym zamiennikiem.
Ponadto mascarpone zawiera mniej białka, niż np. twaróg, w związku z czym nawet po wypieczeniu nie gwarantuje zwartej konsystencji. Jego profil smakowy niekoniecznie pasuje również do mocno kwaśnych lub bardzo wyrazistych dań, takich jak gulasze, dania z serami pleśniowymi itd.
Jak przechowywać serek mascarpone?
Data ważności zapakowanego fabrycznie serka to zwykle kilka tygodni od daty produkcji. Dlatego też zawsze przy zakupie sprawdzaj to oznaczenie – czasem może pojawić się konieczność wykorzystania go jak najszybciej. Przechowuj go w lodówce w temperaturze od 2°C do 6°C. Pamiętaj, aby nie zamrażać serka. Może on wówczas stracić konsystencję i zacząć się rozwarstwiać.
Pamiętaj, że jeśli chcesz wykorzystać mascarpone w przepisie, warto wyciągnąć go z lodówki ok. 20 min wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy chcesz przygotować na jego bazie krem do tortów, np. z dodatkiem bitej śmietany. Wówczas im lepiej schłodzisz serek, tym łatwiej przygotujesz przepis.
Serek mascarpone – warto mieć go w zapasach
Choć są sytuacje, w których lepiej go unikać, serek mascarpone jest bardzo wszechstronnym składnikiem. Jak widać, możesz wykorzystać go do stworzenia najróżniejszych przepisów. Dlatego też warto mieć go na stałe w swoich zapasach, aby w razie potrzeby przygotować szybki deser lub stworzyć kremowe danie obiadowe. Mamy nadzieję, że dzięki tym inspiracjom poszerzysz swoje kulinarne horyzonty.