Korzenny deser w szklance przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Doskonale sprawdzi się jako deser na różnorodne okazje, a forma podania sprawia, że zawsze prezentuje się fenomenalnie. Do przygotowania deseru idealnie sprawdzą się duże szklanki, takie jak model MODERN. Przepis został stworzony przez Agnieszkę Dulewicz.
Co jest potrzebne na korzenny deser w szklance?
- ciasteczka korzenne – ok. 3 sztuk/porcja
- 4 spore jabłka
- 1,5 łyżeczki cynamonu (lub mniej, zależnie od preferencji)
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
Jak zrobić korzenny deser w szklance?
Jabłka pokrój w kostkę i podsmaż je na niewielkiej mocy kuchenki z cynamonem. Ciasteczka pokrusz i przełóż do szklanki MODERN. Gdy jabłka nieco zmiękną, odstaw je do wystygnięcia. Śmietankę 30% ubij, dodaj cukier i serek mascarpone i ponownie ubijaj. Po wystudzeniu jabłka ułóż na ciasteczkach i pokryj je kremem. Możesz ozdobić deser odrobiną kakao. Przechowuj w lodowce. Smacznego!
Jakie inne owoce można użyć zamiast jabłek w tym przepisie?
Zamiast jabłek możesz użyć gruszek, które także doskonale komponują się z cynamonem. W sezonie letnim warto sięgnąć po brzoskwinie, śliwki lub jagody, które wniosą odświeżający smak do deseru.
Czy ciasteczka korzenne można zastąpić innym rodzajem ciastek?
Tak, ciasteczka korzenne można zastąpić herbatnikami, biszkoptami lub ciasteczkami owsianymi. Każdy z tych zamienników nada deserowi nieco inny charakter, ale pozwoli Ci to na łatwe zmienienie charakteru deseru: z jesienno-zimowego na letni.
Jakie są wskazówki na idealne ubijanie śmietanki?
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem – najlepiej trzymać ją w lodówce przez kilka godzin. Użyj wysokiej miski, aby uniknąć chlapania, i zacznij od wolniejszych obrotów, stopniowo je zwiększając, aby osiągnąć lekką, puszystą konsystencję. Więcej na temat ubijania śmietany dowiesz się w TYM artykule.
Agnieszka Dulewicz
Agnieszka Dulewicz – mama dwójki dzieci, influencerka, pasjonatka fotografii. Znajdziesz ją pod nickiem @dulcysiowe.