Pasteryzacja to sposób konserwacji za pomocą podgrzewania produktów spożywczych w celu zabicia drobnoustrojów chorobotwórczych oraz przedłużenia terminu ważności. Jednocześnie zabieg ten pozwala zachować oryginalny smak i aromat naszych przetworów, przekąsek itp.
Czas pasteryzacji
Pasteryzacja przetworów owocowych wymaga krótszego czasu, niż przetwory warzywne. Dodatkowo, na czas pasteryzacji wpływa również wielkość słoika (większe słoiki będziemy pasteryzować dłużej) oraz kawałki warzyw lub owoców (te większe lub twardsze będą potrzebować więcej czasu).
Pasteryzacja
Zabierając się za pasteryzację, pierwszym etapem będzie sprawdzenie stanu naszych słoików. Wszystkie słoiki, które są uszkodzone lub posiadają zardzewiałe zakrętki, nie będą nadawać się do pasteryzacji. Kolejny etap to dokładne umycie słoików i wysuszenie ich.
Pasteryzacja w garnku
Gorące słoiki z przetworami szczelnie zakręcamy. Przygotowujemy duży, wysoki garnek SIMPLE o pojemności 10 l. Na dno garnka kładziemy czystą ściereczkę (zapobiegnie ona pęknięciu któryś ze słoików).
Słoiki umieszczamy w garnku tak, aby nie stykały się ze sobą. Słoików nie odwracamy do góry nogami, stawiamy je w normalnej pozycji. Do garnka wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do zakrętek. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy (gotujemy) przez 20 minut.
Po 20 minutach wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy je i odwracamy do góry dnem. Słoiki powinny stać co najmniej 24 godziny.
Słoiki najlepiej postawić na ręczniku kuchennym w zacienionym miejscu. Jeśli pasteryzacja zakończyła się sukcesem, wieczka słoików powinny być wklęsłe (nie powinny „klikać”).
Pasteryzacja w piekarniku
Słoiki typu „twist” możemy pasteryzować nie tylko w garnku, ale również w piekarniku.
Pasteryzację zaczynamy od tych samych etapów, które zostały opisane powyżej z tą różnicą, że pasteryzując w piekarniku, wstawiamy słoiki na blasze wyłożoną gazą, do piekarnika nagrzanego do 130℃.
Słoiki pozostawiamy w piekarniku na godzinę. Następnie wyciągamy je, kładziemy na ręczniku kuchennym w zaciemnionym miejscu przynajmniej na 24 godziny.