Gotowanie ryżu nie jest najtrudniejsze, ale łatwo można popełnić błąd i go rozgotować lub przypalić. Najważniejsze to zastosować odpowiednie proporcje ryżu w stosunku do ilości wody.
Zachowanie czujności i stała kontrola podczas gotowania pozwolą Ci przygotować ryż na sypko, dokładnie taki, jakiego potrzebujesz do swoich ulubionych dań.
Przygotuj ryż
Pierwszy krok to dokładne płukanie ryżu. Dzięki temu pozbawisz go skrobi, która sprzyja sklejaniu się ziaren. Dobrze oczyszczony ryż rozpoznasz po kolorze wody – jeśli będzie przezroczysta to znak, że ziarna zostały pozbawione skrobi.
Wskazówka
Ryż należy płukać do momentu aż woda z mlecznej, zamieni się w całkowicie przezroczystą. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą.
Ilość wody ma znaczenie
Do ugotowania ryżu na sypko, na jedną szklankę ziaren będziesz potrzebować 1,5 szklanki wody (nie więcej niż 2 szklanki). Jeśli dodasz jej więcej, ryż będzie miększy i łatwiej wówczas go rozgotować.
Gotowanie
Do garnka wlej wodę, dodaj odrobinę oleju oraz soli. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp do niej wypłukany wcześniej ryż. Zanim woda ponownie zacznie wrzeć, możesz co jakiś czas delikatnie przemieszać ziarna. Dzięki temu ryż nie przyklei się do dna i unikniesz przypalenia.
Kiedy ryż zacznie się gotować, przykryj garnek, zmniejsz ogień i trzymaj na kuchence jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie nie mieszaj go, ponieważ może się rozpaść i posklejać.
Po 15 minutach zdejmij naczynie i sprawdź, czy konsystencja ryżu jest odpowiednia. Jeżeli w garnku została woda, odstaw ryż na chwilę, aż ziarna wchłoną pozostałą wodę.
Wskazówka
Czas gotowania ryżu należy dostosować do jego ilości oraz rodzaju ryżu. 15 minut nie dla każdego typu będzie wystarczające. Niektóre rodzaje ziaren potrzebują nawet 30 minut. Warto wcześniej zapoznać się z instrukcją na opakowaniu.
Dlaczego warto ugotować ryż na sypko?
W tej odsłonie ryż jest smaczniejszy i doskonale sprawdza się w wielu daniach mięsnych i warzywnych. To idealny dodatek do potraw, zwłaszcza azjatyckich, ale nie tylko.
Zobacz, jak przygotować dorsza po azjatycku, bataty w sosie curry ze szpinakiem, ryż po meksykańsku oraz pudding ryżowy ze śliwkami i rodzynkami.
Przed podaniem warto przemieszać ryż widelcem. W ten sposób spulchnisz go nieco i sprawdzisz, czy nie jest posklejany. Ugotowany ryż możesz przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przetrzymuj go jednak w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które zapobiegają przedostawaniu się nieprzyjemnych zapachów i pozwalają zachować świeżość produktu na dłużej.