Bataty w sosie curry ze szpinakiem to pomysł na obiad, który warto wykorzystać. Zrezygnuj z nudnych, powtarzalnych obiadów i postaw na połączenie ciekawych smaków. Do przygotowania tego dania na pewno przyda Ci się zestaw garnków oraz wygodna patelnia.
Co jest potrzebne na bataty w sosie curry ze szpinakiem?
- 450 g batatów
- 250 g ryżu Basmati
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 400 g groszku z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka mielonego curry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować bataty w sosie curry ze szpinakiem?
Opłucz ryż pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Gdy woda z mlecznobiałej zamieni się w przezroczystą, to znak, że ryż został dobrze oczyszczony. Do gotującej się wody wsyp ryż (na 1 szklankę ryżu potrzebujesz 1,5 szklanki wody), gdy zacznie wrzeć, przykryj garnek i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Po tym czasie odstaw go z ognia.
Aby dobrze ugotować ryż, możesz także skorzystać z zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Umyj i obierz bataty, cebulę oraz czosnek. Bataty pokrój w duże kostki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej na patelni i umieść na niej bataty, cebulę i czosnek. Dodaj cynamon, curry, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez 10 minut do momentu, aż zmięknie cebula.
Przelej na patelnię bulion, dodaj pomidorki koktajlowe oraz groszek. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Gdy bataty zmiękną, potrawa będzie gotowa. Podawaj porcję ryżu polaną obficie sosem. Danie udekoruj świeżą kolendrą. Podawaj je na eleganckiej porcelanie wysokiej jakości.
Jak smakują bataty?
Choć nazywa się je ziemniakami, w smaku są bardziej zbliżone do marchewki. Bataty zazwyczaj są nieco słodsze od dyni. Są więc mniej neutralne w smaku, niż zwykły ziemniak.
Czy bataty są tak samo uniwersalne, jak ziemniaki?
Nie do końca. Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty i charakterystyczny smak. O ile zwykłe ziemniaki można podać i na słodko, i na słono, o tyle w przypadku batatów zawsze będzie wyczuwalny słony smak. W dalszym ciągu można jednak przygotować z nich bardzo wiele smacznych potraw, takich jak zupy, purée, czy frytki.
Gdzie kupić bataty?
Bataty zwykle są dostępne w większych sklepach spożywczych. Obecnie są już dość popularne w Polsce i znalezienie ich nie jest wcale trudne. Jeśli jednak w Twojej okolicy nie są dostępne, możesz zamówić je przez sklep internetowy. Są twarde i dość wytrzymałe, toteż powinny bez najmniejszego problemu przetrwać wysyłkę w nienaruszonym stanie.