Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół papryczki chilli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz 2 ząbki czosnku oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o niewielkich oczkach. Umyj papryczkę chili, oczyść z nasion i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, a gdy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodaj cebulę, czosnek oraz papryczkę. Całość smaż przez maksymalnie 5 minut. Na patelnię wsyp surowy ryż i ponownie smaż przez ok. 5 minut do momentu, aż ryż będzie lekko brązowy.
Podgrzej w garnku bulion warzywny, wlej do niego passatę pomidorową i wymieszaj. Zawartość naczynia przelej na patelnię i mieszając, połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj potrawę pod przykryciem przez 25 minut na małym ogniu.