Ryż po meksykańsku to przepis na prosty i pożywny obiad. Jeśli chcesz, może być ostry, jednak nie musi – wszystko zależy od tego, ile przypraw do niego dodasz. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku! Do przygotowania dania przyda Ci się wygodna patelnia z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne na ryż po meksykańsku?
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół papryczki chilli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Jak przygotować ryż po meksykańsku?
Obierz 2 ząbki czosnku oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o niewielkich oczkach. Umyj papryczkę chilli, oczyść z nasion i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, a gdy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodaj cebulę, czosnek oraz papryczkę. Całość smaż przez maksymalnie 5 minut. Na patelnię wsyp surowy ryż i ponownie smaż przez ok. 5 minut do momentu, aż ryż będzie lekko brązowy.
Podgrzej w garnku bulion warzywny, wlej do niego passatę pomidorową i wymieszaj. Zawartość naczynia przelej na patelnię i mieszając, połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj potrawę pod przykryciem przez 25 minut na małym ogniu.
Czy ryż jest popularny w Meksyku?
Jak najbardziej tak! Podaje się go jako dodatek do niemal każdej potrawy i jest bardzo ważną częścią lokalnej diety. Gotuje się go jednak w specyficzny sposób, po wcześniejszym smażeniu, tak jak zostało to opisane w przepisie.
Czy zamiast passaty można dodać koncentrat pomidorowy?
Tak, możesz dodać do ryżu koncentrat, jednak wówczas dodaj go odrobinę mniej. Chyba że lubisz potrawy o mocno pomidorowym smaku.
Z czym podać ryż po meksykańsku?
Ryż po meksykańsku możesz podać z różnego rodzaju mięsami i warzywami. Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich preferencji! Doskonale sprawdzi się również jako farsz do tortilli inspirowanych Meksykiem.