Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Burger z szarpaną kaczką to prawdziwie aromatyczny hit, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Świeże bułeczki, placek ziemniaczany, ser i mięso z kaczki, razem z aromatycznymi warzywami tworzą wyjątkową kompozycję. Do przygotowania dania przyda Ci się patelnia. Przepis powstał we współpracy z Adamem Borowiczem.
Co jest potrzebne na burgera z szarpaną kaczką?
- 2 brioszki maślane
- 2 placki ziemniaczane (gotowe lub domowe)
- 300 g szarpanej kaczki, np. z udka (confit, podgrzane)
- 2 plastry sera cheddar
- 2 łyżki majonezu truflowego (np. sól truflowa wymieszana z majonezem)
- 1 kiszony ogórkowy (pokrojony wzdłuż)
- 1 cebula czerwona
- 4 plasterki bekonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 2 burgerów.
Jak zrobić burger z szarpaną kaczką?
Rozgrzej masło na patelni. Brioszki przekrój na pół i tostuj je wnętrzem do dołu przez 2 minuty. Cebulę pokrój i podsmaż razem z 2 łyżkami octu balsamicznego. Placek podsmaż na maśle, po ok. 2 minuty z każdej strony – powinien chrupać! Plasterki bekonu również podgrzej na chrupko. Szarpaną kaczką podgrzej w rondlu przez 2-3 minuty i posól je.
Dół brioszki posmaruj majonezem. Wyłóż na niego placek ziemniaczany, dodaj troszeczkę sosu, ułóż kaczkę, dodaj ser rozpuszczany przez 30 sekund na patelni, bekon, połówkę ogórka kiszonego, cebulę i ułóż górną część burgera.
Danie podawaj od razu. Smacznego!
Jakie bułki wybierać do burgerów?
Do tego typu burgerów doskonale pasują brioszki, czyli bułki z bogatszego ciasta, zawierającego mleko, jaja i masło. Są one delikatne, miękkie i puszyste. Jednakże mogą też łatwo się rozpadać, dlatego warto je dobrze podprażyć, jeśli używasz soczystego mięsa.
Poza tym możesz użyć klasycznej bułki do burgerów, posypanej sezamem, bułki ziemniaczanej, do której przygotowania można użyć też płatki owsiane, czy bułki preclowe lub pełnoziarniste, jeśli chcesz, by danie miało bardziej śniadaniowy, zdrowszy charakter.
Jak zrobić w domu majonez truflowy?
Majonez truflowy możesz przygotować na kilka różnych sposobów. Najłatwiej będzie, jeśli wymieszasz klasyczny majonez, kupny lub domowy, z solą truflową. Innym pomysłem może być przygotowanie go od podstaw, używając oliwy truflowej. Możesz też dodać do sosu łyżeczkę pasty truflowej. Najważniejsze jest to, by zawierała ona jak najwięcej faktycznej trufli.
Jak przygotować mięso z szarpanej kaczki?
Aby przygotować szarpane mięso z kaczki, musisz je udusić lub stosunkowo długo zapiekać w piekarniku. Powinno stać się bardzo miękkie i dobrze odchodzić od kości. Następnie za pomocą widelca oddziel je i rozdziel na mniejsze kawałki, tak aby konkretne włókna zaczęły się rozdzierać, sprawiając wrażenie poszarpanych. Tak przygotowane, możesz nakładać na burgery.
Do stworzenia szarpanej kaczki możesz wykorzystać np. mięso z poprzedniego obiadu.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
.jpg)
