Pudding ryżowy ze śliwkami i rodzynkami to pomysł na smaczny deser lub słodkie śniadanie. Warto przygotować go w sezonie, kiedy dostęp do owoców jest ułatwiony. Aby go przygotować, zaopatrz się w odpowiednie naczynie żaroodporne. Doskonale sprawdzą się do tego żeliwne garnki.
Co jest potrzebne do przygotowania puddingu ryżowego ze śliwkami i rodzynkami?
- 500 g śliwek
- 700 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 200 g ryżu krótkoziarnistego
- 40 g rodzynek
- Cynamon do dekoracji
Co jest potrzebne do przygotowania puddingu ryżowego ze śliwkami i rodzynkami?
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj śliwki – umyj je, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
Wlej mleko do garnka, dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Doprowadź zawartość naczynia do wrzenia. Następnie dodaj ryż i ponownie zagotuj. Cały czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Za pomocą szpatułki przełóż masę ryżową do naczynia żaroodpornego lub do garnka z możliwością zapiekania w piekarniku. Posyp ją rodzynkami i ułóż na niej połówki śliwek.
Włóż naczynie do piekarnika na ok. 30 minut. Przed podaniem posyp deser aromatycznym cynamonem. Możesz go serwować np. w miseczkach zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiedy trwa sezon na śliwki?
Sezon na śliwki trwa od lipca do października. W tym czasie warto korzystać z dobra natury, przygotowując nie tylko smaczne desery, ale również przetwory: kompoty, dżemy i marmolady. Dzięki temu skorzystasz z ich pysznego smaku również zimą!
Czy mleko można zastąpić roślinnym zamiennikiem?
Tak! Jeśli nie pijesz mleka krowiego, zastąp go tzw. mlekiem roślinnym. Wybierz swoje ulubione. Może to być mleko owsiane, sojowe czy migdałowe. Sprawdzi się również mleczko kokosowe, jednak pamiętaj, że ma ono bardzo wysoką zawartość tłuszczu.
Czym jest cynamon?
Cynamon to przyprawa, którą wytwarza się z kory specyficznego gatunku drzewa. Cynamonowce rosną we wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Cynamon możesz znaleźć w dwóch formach: startej na proszek lub w niewielkich rulonikach. Do przepisu warto wykorzystać obydwa rodzaje, aby stworzyć wyjątkowo wyglądającą kompozycję.