Chłodnik z ogórkami, botwiną i jajkiem to pyszne danie na lato w stylu zero waste, czyli kolorowy chłodnik z ogórkami, botwiną, jajkiem oraz dodatkiem kefiru i ziół. Dzięki mnogości składników chłodnik, to pełnowartościowy posiłek, pełny wyjątkowych smaków, po którym będziesz czuć się rześko i lekko przez cały dzień. Do przygotowania posiłku doskonale sprawdzi się garnek żeliwny, a do jego podania polecamy talerze porcelanowe.
Co będzie potrzebne aby przygotować chłodnik z ogórkami, botwinką i jajkiem?
- 500 ml kefiru lub maślanki (lub ich mix)
- 1 łyżka mascarpone - opcjonalnie dla nadania kremowości
- 1 pęczek botwiny bez buraków
- kilka łodyg mangolda - razem z liśćmi (najlepiej kolorowe)
- 2 marchewki
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ogórki gruntowe lub ½ dużego szklarniowego
- 1/3 pęczku koperku
- 2 ząbki czosnku - lub więcej - wedle uznania
- szczypta kuminu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu lub opcjonalnie chilli
- 4 ekologiczne jajka
Przepisy wystarczą na danie dla 4 osób.
Jak przygotować chłodnik z ogórkami, botwinką i jajkiem?
Zetrzyj na dużym oczku tarki lub posiekaj drobno ogórki. Następnie zasól je lekko i wymieszaj, tak by oddały nadmiar płynów, który następnie możesz wypić (tip zero waste) lub wylać.
Do dużego naczynia lub miski posiekaj mangold wraz z botwiną. Dodaj drobno posiekany koperek oraz cebulę oraz startą na drobnym oczku marchewkę. Składniki połącz z ogórkami oraz kefirem, możesz także dodać łyżkę mascarpone dla kremowości. Całość dopraw wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz przyprawami, wymieszaj dokładnie i pozostaw do przegryzienia w lodówce na kilka godzin lub nawet cały dzień. Możesz oczywiście zajadać się chłodnikiem od razu, ale po czasie nabiera wartości i szlachetnieje.
Do dania podawaj ugotowane, obrane i pokrojone na pół jajka, a całość udekoruj dzikimi kwiatami i ziołami, by następnie zajadać zupę ze smakiem i radością.
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.