Mus jagodowy z serkiem Mascarpone wręcz rozpływa się w ustach. Podasz go w eleganckiej porcelanie np. w czasie przyjęcia lub rodzinnego spotkania. Zrobisz go zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód.
Co jest potrzebne na mus jagodowy z serkiem Mascarpone?
- 200 g jagód
- 150 g serka Mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 1,5 łyżki miodu
Jak zrobić mus jagodowy z serkiem Mascarpone?
Jagody dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Umieść owoce w blenderze i zmiksuj.
Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj serek Mascarpone oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria NATUR) z jagodami i przełóż do pucharków. Deser podawaj schłodzony.
Czym zastąpić jagody?
Jeśli nie posiadasz jagód, ale i tak chcesz przygotować danie właśnie z nimi, użyj innych podobnych owoców, takich jak truskawki, borówki czy jeżyny. Sprawdzą się również maliny, jednak warto najpierw usunąć z nich pestki.
Dlaczego akurat serek Mascarpone?
Ten włoski rodzaj sera jest produkowany nie z mleka, a ze śmietanki tzw. kremówki. Dzięki temu jego smak jest wyjątkowo kremowy, a konsystencja aksamitna. To sprawia, że doskonale pasuje do musów różnego rodzaju.
Czym zastąpić miód?
Miód jest naprawdę dobrym słodzikiem, jednak możesz go zastąpić również np. syropem z Agawy czy syropem klonowym. Jeśli jednak ich nie posiadasz, postaw na cukier trzcinowy, który nada deserowi karmelowego posmaku. Pamiętaj, aby był jak najdrobniejszy!