Jak przygotować tartę mascarpone ze świeżymi owocami? To pyszny i naprawdę smaczny deser, który nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Warto jednak robić go krok po kroku, zwłaszcza na początku, gdy dopiero nabierasz doświadczenia.
Co jest potrzebne na bardzo prosty spód tarty?
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Jak przygotować spód tarty?
Rozkruszamy bardzo drobno herbatniki – najlepiej użyć blendera lub wrzucić je do woreczka i rozkruszyć tłuczkiem. Przesypać do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem. Przekładamy je do formy silikonowej SMART i rozprowadzamy równomiernie na spodzie i brzegach. Wkładamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175℃, aby lekko się zarumienił. Później odkładamy na 15 minut, aby ostygnął, po czym wkładamy spód do lodówki.
Przepis na tartę z mascarpone i świeżymi owocami
Składniki na masę tarty:
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- cukier lub cukier wanilinowy do smaku
- dodatki: owoce (maliny, borówki, porzeczki, truskawki – może być tylko jeden rodzaj owoców, a możecie pomieszać różne)
Jak stworzyć masę tarty z mascarpone i świeżymi owocami?
Ubijamy schłodzoną śmietankę mikserem, ona sama w sobie jest gęsta, więc nie potrzebuje aż tak długiego miksowania, następnie dodajemy do tego serek mascarpone i cukier do smaku. Próbujcie na bieżąco masę i dodawajcie cukier.
Jak dokończyć przygotowanie tarty z mascarpone?
Ciasto przed nałożeniem masy powinno być schłodzone, wyciągamy je z lodówki i nakładamy na nie masę, staramy się to robić w miarę równomiernie, na to wrzucamy owoce (opcjonalnie możemy dodać jeszcze kawałki czekolady lub coś, na co najdzie was ochota). Owoców powinno być tyle, że przykrywamy nimi całą tartę – to i cudownie wygląda i wyśmienicie smakuje! Tarta powinna spędzić kilka godzin w lodówce, aby spód i masa porządnie się ściągnęło. Smacznego! Przepis na tartę z mascarpone i świeżymi owocami.
Czy można wybrać smakowy serek mascarpone do tarty?
W sklepach obecnie można znaleźć serek mascarpone o różnych smakach, np. karmelowym czy białej czekolady. Jeśli chcesz, możesz użyć właśnie takiego, jednak wówczas ogranicz użycie cukru, bo tego typu masy zwykle już go zawierają. To dobry sposób na szybsze przygotowanie tego deseru. Użyj dowolnego smaku, kierując się swoimi własnymi preferencjami.
Autorki przepisu:
Siostry ADiHD, czyli Ilona i Milena Krawczyńskie z @siostry_adihd