Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jaki makowiec na Wielkanoc przygotować? Poznaj nasze propozycje i przygotuj to klasyczne, świąteczne ciasto. Sprawdź, jakie akcesoria kuchenne będą przydatne i na co zwrócić uwagę przy przygotowaniu tego typu ciasta.
Makowiec to prawdziwa klasyka wielkanocnego stołu
Makowiec to obok mazurków, bab i sernika jeden z klasycznych, wielkanocnych deserów. Jego obecność na stole w tym okresie ma korzenie w polskiej tradycji. Kojarzy się on z dobrobytem i płodnością. Często pojawia się na stole w formie tradycyjnej rolady, jednak nie tylko. Współcześnie istnieje wiele ciekawych, mniej lub bardziej klasycznych wariacji na jego temat.
Jaki mak wybrać do makowca wielkanocnego?
Do przygotowania makowca oczywiście potrzebny będzie mak. Możesz go kupić w formie suchej, niemielonej, lub też wstępnie przygotowaniem do ciasta. Ta druga opcja pozwala na szybsze stworzenie wypieku, jednak może zawierać zbędne dodatki, a ponadto ogranicza Twoją kontrolę nad smakiem dania. Suchy mak należy wcześniej przygotować.
Jak przygotować mak na makowiec?
Przygotowanie maku może się różnić zależnie od przepisu, ale ogólnie zasady powinny być zbliżone. Mak należy przesypać do naczynia, np. sięgając po garnki. Zalewa się go mlekiem lub wrzącą wodą i odstawia na ok. 30 minut. Po tym czasie należy dokładnie go odsączyć, używając sitka oraz gazy, a następnie zmielić go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy można następnie dodać np. masło (100 g na 500 g maku), cukier lub miód, bakalie różnego rodzaju (możesz je pokroić, sięgając po noże kuchenne), aromaty i przyprawy.
Jaki makowiec przygotować — zawijany czy na kruchym spodzie?
Choć przepisów na makowiec nie brakuje to tak naprawdę dwa z nich są szczególnie popularne. Pierwszym jest strucla makowa, czyli zawijany makowiec w formie rolady. Drugi to ciasto na kruchym spodzie.
Strucla kojarzy się ze świętami i tradycyjnymi smakami. Ma też bardzo efektowny wygląd i dużo nadzienia. Jednakże może być dość trudny w przygotowaniu i czasochłonny, a ciasto drożdżowe, na którym często bazuje, nie jest lubiane przez wszystkich.
Makowiec na kruchym spodzie jest zdecydowanie szybszy w przygotowaniu. Kruche ciasto jest słodkie i nadaje odpowiedniej konsystencji, a ponadto można je przygotować bardzo szybko. Możesz nawet sięgnąć po naczynia żaroodporne, wylepić nimi dno formy, a następnie je zamrozić, aby przygotować świeży makowiec kilka dni później. To doskonały sposób na wcześniejsze przygotowanie się do świąt.
Obydwa rodzaje ciasta mając więc swoje wady i zalety. To, które wybierzesz, zależy wyłącznie od Ciebie.
Kruszonka czy lukier? Nie musisz wybierać
Kruszonka, lukier czy cukier puder to sposoby na wykończenie ciasta i nadanie mu wyjątkowego charakteru. Tą pierwszą wykonuje się, zagniatając mąkę z drobnym cukrem i masłem, a następnie rozkładając ją na wierzchniej części ciasta. Lukier zaś możesz zrobić, wyciągając rondelek czy niewielką patelnię i (nie podgrzewając ich) rozmieszać cukier puder z sokiem z cytryny, mlekiem lub z wodą. Następnie polewa się nim wystudzone już ciasto – może być już wyciągnięte z formy do pieczenia.
Często stawia się na jeden z dodatków lub w przypadku kruszonki obsypuje się ją dodatkowo cukrem pudrem. Jednak tak naprawdę nie musisz wybierać. Te dodatki doskonale sprawdzą się przy każdym cieście.
Alternatywne wersje makowca – też są pyszne
Wspomniane wersje makowca to oczywiście niejedyne sposoby, na jakie możesz przygotować to ciasto. Możesz przygotować na przykład makowiec japoński, który podaje się z dodatkiem jabłek lub gruszek. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby połączyć makowiec z sernikiem albo przygotować go w wersji bezglutenowej. Możesz też stworzyć tartę z makiem albo zaserwować makowiec z polewą czekoladową.
Jak podać makowiec na Wielkanoc?
Makowiec na Wielkanoc możesz zaserwować na eleganckiej paterze. Pokrój je za pomocą ostrego noża, a dla gości przygotuj zastawę. Deserowe talerzyki oraz czyste, błyszczące sztućce, a także woda lub inny napój to te elementy, które zdecydowanie powinny znaleźć się na stole. Paterę z roladą możesz dodatkowo ozdobić, np. czekoladowymi jajkami, cukrowymi figurkami czy nawet rzeżuchą bądź innymi kiełkami.