Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Zapiekanka z ziemniakami i dynią to danie, które możesz przygotować w stosunkowo szybki sposób, a które świetnie zastąpi np. gotowanie ziemniaki, klasycznie podawane do obiadu. Dodatek dyni sprawi, że posiłek zyska jesienny charakter i pozwoli na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Do przygotowania dania przyda Ci się rondelek. Przepis przygotowała Marzena Król.
Co jest potrzebne na zapiekankę z ziemniakami i dynią?
- 800 g ziemniaków
- 200 g dyni (hokkaido lub piżmowa)
- 250 ml śmietanki 30%
- 300 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- sól, pieprz, tymianek
- 200 g mozzarelli do posypania na wierzch
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i dynią?
Ziemniaki oraz dynię obierz i pokrój w jak najcieńsze plasterki za pomocą ostrego noża. W rondelku podgrzej śmietankę z mlekiem, posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Układaj w nim ziemniaki i dynię na przemian. Całość polej wcześniej przygotowaną śmietanką. Tak przygotowane danie piecz pod przykryciem w piekarniku rozgranym do 200°C przez ok. 60 minut. Zapiekanka powinna być złocista i miękka, a sos – zredukowany i gęsty. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyciągnij zapiekankę, posyp ją serem i piecz bez przykrywki, aby ser się rozpuścił i zarumienił.
Zapiekankę możesz podawać np. z szaszłykami z kurczaka bądź łososia oraz ze swoją ulubioną surówką.
Dlaczego warto wybrać dynię hokkaido lub piżmową?
Te dwa rodzaje dyni doskonale sprawdzają się do tego typu zapiekanek. Dynia hokkaido to wywodząca się z Japonii odmiana o delikatnej skórce, która nie wymaga obierania przed obróbką cieplną. Ma delikatnie orzechowy smak i jest łagodnie słodka. Z kolei dynia piżmowa na kremową konsystencję, jest lekko maślana, a przy tym uniwersalna i łatwo dostępna.
Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki?
Do tego typu zapiekanek dobrze sprawdzą się ziemniaki o średnim poziomie zawartości skrobi, lub te mączyste. Dzięki temu plasterki będą zwarte, ale jednocześnie wchłoną dobrze sos. Stawiaj więc na te o oznaczeniu BC lub B. Unikaj tzw. ziemniaków sałatkowych, oznaczanych jako A – są one twarde i wodniste, przez co niezbyt dobrze nadają się do takich zapiekanek.
Jakie mięsa dobrze komponują się z ziemniakami i dynią?
Jeśli do zapiekanki chcesz podać mięsa, warto stawiać na te o delikatnej konsystencji. Jak już było wspominane, dobrze nadaje się kurczak lub łosoś. Jednak tak naprawdę świetnie sprawdzi się większość rodzajów drobiu. Możesz sięgnąć też po polędwiczkę wieprzową czy po mieloną wołowinę. Jeśli masz dostęp do jakościowych owoców morza: one też mogą być dobrym wyborem.
Autorka przepisu:

Marzena Król
Pasjonatka kuchni, która z prostych składników i z nutką kreatywności tworzy niezwykle przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka dania, które zadowolą zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. „Gotowanie to dla mnie nie tylko przepis, ale też sposób na dzielenie się miłością do jedzenia i tworzenia. Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!”