0

Kotleciki brokułowe

Składniki:

  • Jeden mały brokuł
  • Łyżka mąki
  • Trzy łyżki bułki tartej
  • Dwa jajka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • Łyżeczka chilli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki olej rzepakowego

Przygotowanie:

Brokuł myjemy pod bieżącą wodą i odkrawamy same różyczki.

Następnie wkładamy różyczki do średniego garnka z wrzącą i posoloną wodą. Gotujemy przez 15 minut, aż zmiękną.

W małym garnku gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.

Bo ugotowaniu brokułów, odcedzamy je i dodajemy do dużej miski. W misce dokładnie rozgniatamy je widelcem, następnie dodajemy odcedzoną kaszę jaglaną, jajka, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Blachę smarujemy grubszą warstwą oleju.

Przesypujemy bułkę tartą na talerzyk.

Aby uformować kotleciki, nakładamy jedną łyżkę masy, formujemy kulkę, spłaszczamy ją, a następnie obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na blasze. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się masy.

Gdy wszystkie kotleciki są już na blasze, smarujemy je z góry oraz z boku olejem za pomocą silikonowego pędzelka.

Wkładamy blachę z kotlecikami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

Pędzel silikonowy Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności