Składniki:
- Jeden mały brokuł
- Łyżka mąki
- Trzy łyżki bułki tartej
- Dwa jajka
- 100 g kaszy jaglanej
- Łyżeczka chilli
- Sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki olej rzepakowego
Przygotowanie:
Brokuł myjemy pod bieżącą wodą i odkrawamy same różyczki.
Następnie wkładamy różyczki do średniego garnka z wrzącą i posoloną wodą. Gotujemy przez 15 minut, aż zmiękną.
W małym garnku gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.
Bo ugotowaniu brokułów, odcedzamy je i dodajemy do dużej miski. W misce dokładnie rozgniatamy je widelcem, następnie dodajemy odcedzoną kaszę jaglaną, jajka, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Blachę smarujemy grubszą warstwą oleju.
Przesypujemy bułkę tartą na talerzyk.
Aby uformować kotleciki, nakładamy jedną łyżkę masy, formujemy kulkę, spłaszczamy ją, a następnie obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na blasze. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się masy.
Gdy wszystkie kotleciki są już na blasze, smarujemy je z góry oraz z boku olejem za pomocą silikonowego pędzelka.
Wkładamy blachę z kotlecikami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.