Zdrowe przekąski na imprezę

Zdrowe przekąski na imprezę

Zaserwowanie zdrowych przekąsek na urodzinach, czy spotkaniu to naprawdę świetny pomysł. Nie tylko zadbasz o zdrowie i samopoczucie swoich gości, ale również zaskoczysz ich przygotowaniem czegoś nowego i oryginalnego. Sprawdź nasze propozycje na smaczne i łatwe w przygotowaniu przystawki.

Hummus z chrupiącymi warzywami 

hummus

Wszyscy z nas uwielbiają coś chrupać podczas długich rozmów przy winie. Zamiast podawania chipsów, krakersów i precelków proponujemy przygotowanie domowego hummusu i warzyw, które będziemy zajadać razem z pastą. Najlepszym rozwiązaniem jest podanie marchewki oraz selera naciowego. Marchewkę obieramy i kroimy na grubsze paski, seler płuczemy pod bieżącą wodą i również kroimy w paski.

Aby przygotować hummus, sprawdźcie poniższy przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • Chilli
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę umieszczamy w garnku z zimną wodą i moczymy całą noc.

Następnie, odcedzamy i opłukujemy.

Zalewamy ciecierzycę świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy godzinę od momentu zagotowania się wody.

Ponownie odcedzamy i płuczemy.

Przekładamy ciecierzycę do naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy.

Do ciecierzycy dodajemy pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę (dzięki cebulce nadamy oryginalnego, słodkiego smaku naszej paście).

Całość blendujemy około 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.

Następnie, dodajemy stopniowo zimnej wody, cały czas blendując. Gdy uzyskamy kremową masę możemy zakończyć blendowanie.

Przekładamy hummus do ozdobnego naczynia i podajemy ze świeżym pieczywem lub pitą.

Wskazówka:

Aby po zblendowaniu wygodnie przełożyć hummus do naczynia polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Mini tortille z warzywami

tortilla

Dużą zaletą takiej przystawki jest krótki czas przygotowania. Ponadto, większość z nas przepada za tortillą, dlatego podanie ich na imprezie będzie na pewno strzałem w dziestiątkę.

Składniki:

  • 3 placki tortilla
  • 6 liści sałaty
  • 6 plastrów szynki
  • Serek śmietankowy
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki kiszone

Przygotowanie:

Smarujemy placki tortilla serkiem śmietankowym.

Na środku placków tortilla układamy liście sałaty, następnie plastry szynki.

Na wierzchu kładziemy pokrojone w plastry ogórki oraz paprykę pokrojoną w paski.

Całość zawijamy w rulon i kroimy w grubsze, 4 cm porcje.

Wskazówka:

Aby wygodnie pokroić tortille polecamy nóż szefa kuchni Granitex.

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem

kolby kukurydzy

Składniki:

  • 2 kukurydze
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Kolby obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą.

Przekrawamy je ostrożnie na trzy części każdą.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Do średniego garnka wkładamy kolby kukurydzy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy 10 minut.

W między czasie, roztapiamy w rondelku masło, dodajemy odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz miód.

Gotowe kukurydze odsączamy dokładnie i przekładamy do brytfanki.

Kukurydze w brytfance polewamy masłem z miodem i czosnkiem z każdej strony (obracając kukurydzę).

Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy całość przez 15 minut, co jakiś czas odwracając kukurydzę, aby się ładnie przyrumieniły.

Wskazówka:

Do przygotowania pieczonych kukurydzy polecamy brytfankę Granitex.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności