Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 7 łyżek ketchupu
- 2 ½ łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ½ łyżki musztardy
Jak zrobić żeberka w sosie barbecue?
Przygotuj żeberka, krojąc je tak, aby na każdą część przypadały po 4 żebra.
Przygotuj marynatę. Dodaj do miski ketchup, miód, musztardę, ocet jabłkowy, curry, chilli, paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie wymieszaj.
Przełóż mięso do marynaty tak, aby w całości było nią pokryte. Wstaw do lodówki i pozostaw na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso i przełóż je do brytfanny GRANITEX lub żeliwnej brytfanny NATUR IRON. Polej je częścią marynaty, przykryj, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na zdjęciu: Brytfanna żeliwna 5,5 l NATUR IRON
Po upływie ok. 50 minut polej żeberka resztą marynaty i zapiekaj przez kolejne 35 minut bez przykrycia.
W trakcie pieczenia możesz co jakiś czas odwracać żeberka i polewać marynatą.
Gotowe żeberka w sosie barbecue są przyrumienione i chrupiące.