0

Żeberka w sosie barbecue

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki mielonego chilli
  • 7 łyżek ketchupu
  • 2 ½ łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 ½ łyżki musztardy

Jak zrobić żeberka w sosie barbecue?

Przygotuj żeberka, krojąc je tak, aby na każdą część przypadały po 4 żebra.

Przygotuj marynatę. Dodaj do miski ketchup, miód, musztardę, ocet jabłkowy, curry, chilli, paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie wymieszaj.

Przełóż mięso do marynaty tak, aby w całości było nią pokryte. Wstaw do lodówki i pozostaw na 24 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso i przełóż je do brytfanny GRANITEX lub żeliwnej brytfanny NATUR IRON. Polej je częścią marynaty, przykryj, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Żeberka w sosie barbecue

Na zdjęciu: Brytfanna żeliwna 5,5 l NATUR IRON
 

Po upływie ok. 50 minut polej żeberka resztą marynaty i zapiekaj przez kolejne 35 minut bez przykrycia.

W trakcie pieczenia możesz co jakiś czas odwracać żeberka i polewać marynatą.

Gotowe żeberka w sosie barbecue są przyrumienione i chrupiące.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności