Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 7 łyżek ketchupu
- 2 ½ łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ½ łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Żeberka przekrawamy tak, aby na każdy kawałek przypadało po 4 żebra.
Przygotowujemy marynatę do mięsa: dodajemy do miski ketchup, miód, musztardę, ocet jabłkowy, curry, chilli, paprykę wędzoną i słodką. Całość mieszamy.
Żeberka przekładamy do marynaty na 24 godziny. Mięso powinno być całe zanurzone w marynacie.
Na drugi dzień, wyciągamy żeberka z lodówki i wstawiamy do brytfanki. Delikatnie polewamy mięso marynatą, część sosu zostawiamy na później.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, przykrywamy brytfankę i wkładamy na 50 minut do piekarnika.
Po upływie podanego czasu, odkrywamy naczynie z żeberkami, polewamy resztą marynaty i pieczemy kolejne 35 minut już bez przykrycia.
Co jakiś czas, odwracamy żeberka i polewamy marynatą.
Gotowe żeberka są chrupiące i pięknie przyrumienione.
Wskazówka:
Do przygotowania żeberek w sosie barbecue polecamy brytfankę Granitex.