Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki mielonego chilli
  • 7 łyżek ketchupu
  • 2 ½ łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 ½ łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Żeberka przekrawamy tak, aby na każdy kawałek przypadało po 4 żebra.

Przygotowujemy marynatę do mięsa: dodajemy do miski ketchup, miód, musztardę, ocet jabłkowy, curry, chilli, paprykę wędzoną i słodką. Całość mieszamy.

Żeberka przekładamy do marynaty na 24 godziny. Mięso powinno być całe zanurzone w marynacie.

Na drugi dzień, wyciągamy żeberka z lodówki i wstawiamy do brytfanki. Delikatnie polewamy mięso marynatą, część sosu zostawiamy na później.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, przykrywamy brytfankę i wkładamy na 50 minut do piekarnika.

Po upływie podanego czasu, odkrywamy naczynie z żeberkami, polewamy resztą marynaty i pieczemy kolejne 35 minut już bez przykrycia.

Co jakiś czas, odwracamy żeberka i polewamy marynatą.

Gotowe żeberka są chrupiące i pięknie przyrumienione.

Wskazówka:

Do przygotowania żeberek w sosie barbecue polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka indukcyjna Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności