Grillowane żeberka z rozmarynem są aromatyczne i soczyste. Przygotuj je już dziś dla siebie i swoich bliskich. Możesz je grillować w trakcie wspólnego spotkania w ogrodzie, lub na wysokiej jakości patelni grillowej. Dzięki niej w trakcie smażenia użyjesz mniejszej ilości tłuszczu.
Co jest potrzebne do przygotowania grillowanych żeberek z rozmarynem?
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 130 ml oliwy z oliwek
- 6 gałązek świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz
Jak przygotować grillowane żeberka z rozmarynem?
Podziel żeberka na mniejsze części po ok. 3-4 kości. Przygotuj miskę. Umieść w niej czosnek wyciśnięty przez praskę, dodaj oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
W marynacie umieść żeberka i dodaj do nich gałązki świeżego rozmarynu. Odstaw mięso do lodówki na 3 godziny, a jeśli masz taką możliwość – na całą noc. Żeberka grilluj razem z rozmarynem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso i polewając je marynatą.
Dodatkiem do grillowanych żeberek mogą być np. gotowane ziemniaki.
Dlaczego smażenie na patelni grillowej jest zdrowsze?
Smażenie na patelni grillowej jest zdrowsze, dlatego że ogranicza ona wnikanie tłuszczu w przygotowywany na niej produkt. Na jej powierzchni znajdują się wypukłości, dzięki czemu nadmiar tłuszczu czy oleju spływa do powstałych „rowków” i nie wsiąka w przygotowywane mięsa czy warzywa. Ponadto patelnie Gerlach pozwalają na łatwe odlanie nadmiaru płynu.
Czemu warto używać oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek ma nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również ma wyjątkowy smak i aromat. Dzięki niej potrawy nabierają unikatowego charakteru. Z tego powodu warto ją stosować w kuchni. Pamiętaj, aby wybierać taką z pierwszego tłoczenia.
Czy świeży rozmaryn można zastąpić suszonym?
Jeśli nie posiadasz świeżego rozmarynu, możesz zastąpić go suszonym. Nie będzie on jednak aż tak aromatyczny. Pamiętaj, aby przed użyciem rozetrzeć go w rękach lub w moździerzu. To pozwala na wydobycie z niego aromatu.