Jajka zapiekane ze szpinakiem to doskonały pomysł na pyszny, pożywny letni obiad. Poza sezonem możesz wykorzystać zamrożony szpinak. Dzięki temu zadbasz o różnorodność swojej diety. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. Możesz wykorzystać do niego ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia. Do przygotowania dania przyda Ci się zestaw garnków.
Co jest potrzebne na jajka zapiekane ze szpinakiem?
- 2 jajka na osobę
- 500 g ziemniaków
- 1 kg szpinaku
- 3 łyżki masła
- 70 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz wg. uznania
- bułka tarta wg. uznania
Jak przygotować jajka zapiekane ze szpinakiem?
Szpinak umyj dokładnie, a następnie podduś w niewielkim garnku z małą ilością wody. Następnie odsącz i posiekaj, a następnie podsmaż na ok. 2 łyżkach masła na rozgrzanej patelni. Czosnek zmiażdż, używając wyciskacza i wymieszaj go z solą.
Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie utłucz je, dodaj łyżkę masła, mleko i wymieszaj. Wyłóż je na żaroodporne naczynie posmarowane masłem, na to wyłóż szpinak i następnie połóż na nie przekrojone w połówki jajka ugotowane na twardo. Polej roztopionym masłem, posól i oprósz pieprzem oraz bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 160℃ i zapiekaj przez ok. 10-15 minut. Podawaj od razu. Smacznego!
Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak zawiera wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, A, E oraz K. Ma również w składzie fosfor, kwas foliowy, żelazo, wapń, czy magnez. Uznaje się, że działa wspomagająco przy walce z chorobami nowotworowymi czy cukrzycą typu 2. Dlatego warto włączać go do swojej diety, choć jednocześnie nie należy jeść go codziennie. Zawiera szczawiany, których nadmiar może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Nie jest zalecany osobom, które cierpią na dnę moczanową oraz kamienicę nerkową.
Jakie mleko wybrać – odtłuszczone czy nie?
Przygotowując jakiekolwiek posiłki, stawiaj raczej na mleko o zawartości tłuszczu wynoszącej co najmniej 1,5%. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego warto dodawać go do dań przynajmniej w niewielkiej ilości. Oczywiście jeśli chcesz obniżyć kaloryczność posiłku, np. z powodu diety, wówczas warto postawić na mleko o zawartości tłuszczu wynoszącej 0,5%.
Czy do dania można dodać ser?
Jeśli bardzo lubisz ser, możesz dodać niewielką ilość na wierzch dania. Jednakże nie ma takiej potrzeby – ta zapiekanka jest smaczna i bez takiego dodatku!