Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Jak marynować mięso? Sprawdź, jak nadać mu wyjątkowy smak. To wbrew pozorom jest naprawdę proste! Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a Twoje dania na bazie różnorodnych mięs będą smakowały lepiej.
Jak zamarynować mięso?
Aby zamarynować mięso, przygotuj marynatę: zmieszaj olej (np. oliwę z oliwek) z kwaśnym składnikiem (np. sokiem z cytryny, octem) oraz ulubionymi przyprawami i ziołami (np. czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, papryką). Mięso dokładnie umyj i osusz. Umieść je w dużym naczyniu lub zamykanej torebce, zalej marynatą tak, aby pokryła całe mięso. Zamknij naczynie lub torebkę i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na 24 godziny, aby smaki przez siebie przeszły. Regularnie obracaj mięso, by równomiernie się zamarynowało.
Jak długo marynować mięso?
To zależy od jego rodzaju i wielkości. Nawet kilka minut marynowania jest lepsze niż brak, ale im większy kawałek mięsa, tym dłużej powinien się marynować. Małe kawałki, np. kurczak pokrojony w kostki, potrzebują tylko 5-10 minut. Jeśli masz więcej czasu, zacznij marynowanie godzinę przed posiłkiem lub rano i przechowuj mięso w lodówce. Większe kawałki mięsa warto marynować 2-3 dni wcześniej, aby smaki dobrze przeniknęły, co wydobędzie maksimum smaku.
Po co marynuje się mięso?
Mięso marynuje się po to, aby nadać mu, a także wydobyć z niego smak. Dzięki temu każdy Twój posiłek może smakować nieco inaczej, nawet jeśli używasz wciąż tej samej bazy. Ponadto marynowanie może sprawić, że mięso będzie bardziej kruche i po prostu zacznie niemal samo rozpływać się w ustach.
Jakie mięso wybrać do marynowania?
Marynować można każde mięso. Jeśli chcesz przygotować danie na szczególną okazję, wybierz jednak po prostu to świeże, które nie było mrożone. Dzięki temu uzyskasz najlepszy smak w trakcie np. smażenia. Jednak na co dzień nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać również mięs po rozmrożeniu. Wówczas jednak w trakcie smażenia może wypuszczać więcej wody i nie być aż tak aromatyczne.
Przygotowanie mięsa do marynowania
Gdy chcesz przygotować danie z całego kawałka mięsa, to zwłaszcza jeśli jest to duży kawałek, warto je wcześniej przygotować. Na przykład, baraninę czy dziczyznę możesz zapeklować 3-4 dni wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Dopiero po tym czasie możesz zabrać się za marynowanie. W przypadku mięs o charakterystycznym zapachu czasem warto obłożyć je na kilka dni cebulą, która usunie wyrazistą woń.
Jak marynować mięso? Stwórz bazę
Aby marynować mięso, stwórz dowolną marynatę. Wybierz składniki, które znajdują się w przepisie, bądź daj się ponieść własnej wyobraźni i kuchennym doświadczeniom. Możesz stworzyć marynatę z oleju i dowolnych przypraw, dodać do niej hummus, musztardę, czy inny sos. Nie zapomnij też o soli. Do marynowania sprawdzają się również soki, np. z cytryny czy jabłek. To, czego użyjesz, zależy od tego, jaki ostateczny smak chcesz uzyskać.
Mięso pokryj marynatom równomiernie. Jeśli masz wiele kawałków, dopilnuj, aby były podobnej wielkości. To sprawi, że będą miały one takie samo natężenie smaku. W przypadku większych kawałków możesz wykonać delikatne nacięcia i dokładnie wmasować w nie marynatę.
Jagnięcina i baranina – zwiększ kruchość mięsa
Jagnięcina i baranina słyną z charakterystycznego aromatu. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby mięso było zdecydowanie bardziej kruche, a jednocześnie nie masz zamiaru go peklować, koniecznie mocz je przed marynowaniem przez co najmniej 24 godziny w kwaśnym mleku lub w śmietanie. To poprawi smak i konsystencję ostatecznej potrawy.
Użyj worków do pieczenia, aby marynować mięso
Jeśli masz zamiar upiec mięso w piekarniku, stwórz marynatę i przełóż ją oraz mięso do specjalnych woreczków, odpornych na działanie wysokich temperatur. Dokładnie wymieszaj je, aby marynata pokryła całą powierzchnię, odczekać, a następnie bez wyciągania mięsa, włóż je do piekarnika. To znacznie przyśpieszy i ułatwi Ci pracę!
W czym przechowywać mięso w trakcie marynowania?
W trakcie marynowania przechowuj mięso w lodówce, w naczyniu z pokrywką. Możesz użyć do tego emaliowanych garnków żeliwnych NATUR IRON, które są bezpieczne do kontaktu z żywnością. Dobrze sprawdzą się również garnki z linii GRANITEX oraz NATUR.