Jak zdrowo i smacznie grillować? Wraz z nadejściem ciepłych majowych dni rozpoczyna się sezon. Wspólne biesiady i pikniki są wspaniałym sposobem spędzania czasu ze znajomymi i rodziną. Ciepło, słońce i długie wieczory sprzyjają tej formie relaksu. Nieodzownym elementem takich spotkań na łonie natury jest przygotowywanie posiłków na grillu. Warto jednak zastanowić się, czy aby na pewno sposób, w jaki je grillujesz, jest bezpieczny dla Twojego zdrowia. Oto kilka wskazówek jak stworzyć zdrowe potrawy prosto z ulubionego rusztu!
Postaw na zdrowie – jak bezpiecznie grillować?
Przygotowywanie potraw na grillu w okresie letnim staje się z roku na rok coraz bardziej popularne. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy sposób w jaki to robisz, jest bezpieczny dla zdrowia. Potrawy z grilla mogą mieć bowiem niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie.
Przede wszystkim zadbaj o czystość rusztu grilla. Osad i zeschnięty, stary tłuszcz podgrzane do wysokiej temperatury mogą wydzielać niebezpieczne dla zdrowia związki. Do grillowania używaj węgla drzewnego lub tego z drzew liściastych. Najlepiej skorzystaj z rozpałki elektrycznej, jeżeli jednak musisz użyć płynnej rozpałki, pamiętaj, aby zrobić to na początku i nie dolewać jej podczas pieczenia żywności.
Jak przygotować mięso na grilla?
Przede wszystkim mięso należy zamarynować. Dobrze przygotowane mięso będzie nie tylko bardziej aromatyczne, ale również zabezpieczone przed ewentualnym wchłanianiem niebezpiecznych substancji. Dzięki marynowaniu mięso otrzymuje ochronną warstwę i dochodzi do wyraźnego ograniczenia wchłaniania szkodliwych toksyn.
Mięso dobrze zamarynować minimum 2 godziny przed włożeniem na ruszt. Najlepiej ułożyć je w szklanych pojemnikach do przechowywania i zalać marynatą z ziół. Warto wybrać te zioła, które zawierają antyoksydanty np. tymianek, oregano czy rozmaryn. Następnie szczelnie zamknąć pojemnik i pozostawić go w temperaturze pokojowej na wspomniany okres czasu.
Jakie mięso na grilla?
Wybieraj przede wszystkim mięso chude. Na ruszcie świetnie sprawdzi się mięso z kurczaka, indyka czy ryby. Ich mięso ma niską zawartość tłuszczu i jest bogate w składniki odżywcze. Przygotowując porcje, zadbaj o to, aby kawałki nie były zbyt grube – im krócej mięso się piecze na grillu, tym jest zdrowsze.
Jeśli jednak zdecydujesz się na pieczenie bardziej tłustego mięsa, nie układaj go bezpośrednio na ruszcie, ale na specjalnej tacy. Ograniczy to ociekanie tłuszczu bezpośrednio na rozgrzany węgiel, które prowadzi do uwalniania się toksycznych substancji. Pamiętaj również, aby nie piec go bezpośrednio nad ogniem, ale nad żarem.
Ważne jest również, aby nie spożywać przypalonego mięsa. To w nim znajduje się największa ilość rakotwórczych związków. Aby uniknąć przypalenia, w czasie grillowania warto mieć pod ręką nóż do krojenia mięsa i na bieżąco sprawdzać poziom wysmażenia.
Grill bez mięsa? Jasne!
Grill to przecież nie tylko mięso. Na ruszcie świetnie sprawdzą się również warzywa i sery. Na grillu fantastycznie piec takie warzywa jak szparagi, paprykę, cukinię, bakłażana czy kukurydzę w kolbie. Warzywa te zawierają dużo błonnika i wspomagają procesy trawienne. Ważne, że grillowanie nie pozbawia warzyw witamin i minerałów, dlatego wybierając na grilla warzywa, możesz skomponować wartościowy posiłek.
Na ruszcie doskonale wychodzą również rozmaite sery takie jak camembert, oscypek czy cypryjski ser halloumi. Grillowany nabiał jest aromatycznym dodatkiem, który przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.
Dodatki na grilla
Niezależnie od tego czy wybierasz dania mięsne, czy wegetariańskie warto do grillowanych potraw dodać odrobinę świeżych warzyw i owoców. Wybierz takie produkty, które zawierają antyoksydanty. Przygotowanie sałatki ze świeżych warzyw liściastych, brokułu czy karczochów doskonale zadziała na trawienie.
Do grillowanych potraw warto też dobrać odpowiednie sosy. Najlepiej jednak postawić na te wykonane w domu własnoręcznie. Gotowy sklepowe produkty często zawierają konserwanty i inne składniki niekoniecznie dobre dla Twojego zdrowia. Świetnie sprawdzi się klasyczny sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem oliwy z oliwek i aromatycznych ziół.
Jakie przyprawy do dań z grilla?
Przygotowując dania z grilla, należy je odpowiednio przygotować. Oprócz marynowania mięsa warto też przyprawić warzywa. Doskonale sprawdzą się suszone zioła, czosnek i odrobina oliwy. Czosnek zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych i obniża poziom cholesterolu. Na stole warto postawić młynki ze świeżym pieprzem oraz solą, aby każdy mógł doprawić dania wedle uznania.
Grillowanie może być zdrowie jeśli zwrócimy uwagę na kilka rzeczy. Ważne, aby pieczone na ruszcie potrawy nie były podstawą letniej diety. Okazjonalne grillowanie jest doskonałym sposobem na odprężenie i spędzenie czasu ze znajomymi. W trakcie takiego spotkania możesz podać ciepłą herbatę w dzbanku NATUR i wykorzystać talerze FLOW również jako półmiski.