Kieliszki do szampana MODERN 6 el
Co najlepiej sprawdzi się do podania Twojego ulubionego trunku? Dowiedz się, jakie kieliszki do koniaku dobrać, aby cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Na co zwrócić uwagę i jak rozpoznać produkty wysokiej jakości?
Koniak to alkohol pełen aromatów
Koniak nie jest zwyczajnym alkoholem. Tworzy się go na bazie białego wina. Przechodzi podwójną destylację: najpierw w miedzianych alembikach, a następnie leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. Dzięki temu rozwija głęboki bukiet aromatów, od kwiatowych i owocowych po waniliowe, karmelowe i drzewne.
Dlatego też kluczowe jest takie dobranie kieliszka, który pozwoli na cieszenie się pełnym wachlarzem możliwości danego trunku. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że istnieją różne typy koniaków, które zachowują się w różny sposób, dlatego też nie ma jednego, uniwersalnego kieliszka do jego podania.
Jak pije się koniak?
Sposób picia koniaku jest niezmiernie ważny, bo to on między innymi wpływa na dobór odpowiedniego naczynia. Koniak to trunek do powolnego delektowania się, który pije się małymi łykami, aby odkrywać jego kolejne aromaty. To napój degustacyjny, który odkrywa się podobnie jak wino czy whisky. Podaje się go w temperaturze ok. 20–22°C. Zwykle podaje się go bez dodatków, chociaż młodsze odmiany czasem podaje się z lodem lub w koktajlach.
Koniak można podać do kolacji, z deserem czy kawą. Towarzyszy spotkaniom towarzyskim o eleganckim charakterze. Zwykle serwuje się ok. 25-35 ml napoju na raz.
Jakie kieliszki do koniaku?
Czy wiesz, jakie kieliszki do koniaku będą idealne? Sprawdź, jak dobrać je do rodzaju trunku i dlaczego typ napoju jest tak ważny.
Jakie kieliszki do młodszych koniaków?
Młodsze koniaki, oznaczane zwykle jako VS lub VSOP mają lżejszy charakter i świeższy profil aromatyczny. W ich bukiecie dominują zapachy kwiatowe, owocowe i cytrusowe, a wpływ dębowej beczki jest subtelny. Dlatego też do takich koniaków warto wybrać kieliszek, który będzie koncentrował aromaty. Doskonale sprawdzi się model typu tulipan, z którym często serwuje się szampana. Możesz wybrać też tzw. nosing glass, czyli naczynie smukłe, zwężające się ku górze. Idealna pojemność to ok. 100-180 ml.
Jakie kieliszki do starszych koniaków?
Do starszych koniaków, które często oznacza się jako XO lub Extra, warto wybrać inne trunki, niż do młodszych, ponieważ ich profil aromatyczny jest zwykle cięższy, głęboki i złożony. Wyczuwalne są w nim aromaty wanilii, dębu, suszonych owoców, przypraw czy czekolady. Dlatego też potrzebują kieliszków, które pozwolą im „oddychać” i rozwijać zapachy. Dobrze sprawdzi się w ich przypadku kieliszek typu Sniffer. Posiada on szeroką czaszę i zwężające się ujście. Dzięki niemu napój będzie miał więcej miejsca i w odpowiedni sposób odda swoje aromaty. Idealne kieliszki do koniaku mają zwykle ok. 200-300 ml pojemności.
Jakie kieliszki do koniaku z lodem?
Młodsze koniaki czasem podaje się z lodem i do takiego napoju wybiera się nieco inne szkło, niż do serwowania trunku samodzielnie. Tutaj jednak kieliszki jako takie niekoniecznie będą idealnym wyborem. Najlepiej sprawdzi się szklanka typu „old fashioned” czy „rocks”. Mają one grubsze dno i szeroką czaszę. Są one stabilne i mają stosunkowo dużą pojemność. Koniak zwykle serwuje się z 2-3 większymi kostkami lodu.
Jak wybrać kieliszki do koniaku wysokiej jakości?
Wybierając kieliszki do koniaku warto kierować się też jakością wykonania danego produktu. Naczynia powinny być wykonane z przejrzystego szkła wysokiej jakości, dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Kieliszki typu flet czy sniffer zwykle mają cienkie ścianki, które pozwalają na obserwowanie płynu wewnątrz. Sprawdź na przykład kieliszki wykonane z bezołowiowego szkła kryształowego, które znajdziesz w ofercie marki Gerlach, np. kieliszek do szampana (tzw. flet) z linii MODERN.
Przy zakupie zwracaj uwagę na to, czy szkło nie jest porysowane czy pęknięte. Kieliszek powinien być dobrze wyważony i wygodnie leżeć w dłoni. Zwróć też uwagę na to, czy producent zaleca mycie naczyń w zmywarce – to w warunkach domowych może być szczególnie istotne.
Dlaczego alkohole serwuje się w szkle?
Szkło nie jest jedynym materiałem, z którego przygotowuje się naczynia. Można przecież znaleźć też takie z ceramiki, kamionki, czy nawet stali. Jednakże szkło uznaje się za ten najbardziej szlachetny i najlepiej dostosowany do serwowania alkoholi, w tym koniaku. Dlaczego? Głównie przez wzgląd na jego neutralność. Nie wpływa on na smak, zapach ani kolor trunku. Jednocześnie cienkie i przezroczyste ścianki pozwalają na obserwowanie napoju. Szkło jest też praktyczne i ma elegancki charakter.
Czy wiesz już, jaki kieliszek do koniaku wybrać?
Wybór odpowiedniego kieliszka do koniaku jest niezmiernie istotny, bo pozwala w pełni cieszyć się tym luksusowym trunkiem. Dlatego też mamy nadzieję, że z naszymi poradami zadanie to stanie się dla Ciebie łatwiejsze! Pamiętaj też, że przedstawione powyżej zasady istnieją po to, by poprawiać jakość przeprowadzanej degustacji. Jednak jeśli czujesz, że Twoje preferencje i potrzeby są inne, możesz wybrać do serwowania tego trunku inne, preferowane przez siebie naczynie.
.jpg)
.jpg)

