Makaron domowy możesz przygotować bezpośrednio przed dodaniem do zupy lub zrobić go więcej i albo zamrozić, albo wysuszyć i przechowywać w zacienionym miejscu. Jest znacznie smaczniejszy niż kupny, a ponadto możesz nadać mu swój ulubiony kształt. Warto przygotować go szczególnie na rodzinne spotkanie, gdy chcesz pokazać bliskim, że naprawdę Ci na nich zależy! Poznaj ten podstawowy przepis na makaron, który zawsze wychodzi.
Jakie składniki są potrzebne na domowy makaron?
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- sól
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przygotować makaron domowy?
Mąkę przesiej. Wyłóż ją na stolnicę. Dodaj do niej jajka i wodę. Wyrób z mieszanki ciasto, tak aby idealnie się połączyło, tworząc jednolitą masę. Ciasto nie musi być bardzo twarde (można dodać do niego nieco więcej wody), jednak nie powinno się lepić do rąk.
Ciasto rozwałkuj w cienkie placki i rozłóż je do wysuszenia. Susz je przez co najmniej kilka godzin, odwracając na drugą stronę. Dzięki temu równomiernie obeschnie z obydwu stron. Nie przesusz go nadmiernie! Powinno przeschnąć, ale nie kruszyć się.
Krój ciasto według uznania, używając ostrego noża NATUR. Możesz je zwijać w trakcie, tworząc różnorodne wzory makaronu.
Gotuj je w dużym garnku SIMPLE, w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła klarowanego. Wkładaj je od razu do wrzątku, a następnie zmniejsz ogień. Woda powinna jedynie lekko bulgotać. Gotuj przez 6-8 minut, zależnie od wielkości stworzonych klusek. Odcedź makaron. Możesz przelać go wodą, ale nie jest to konieczne.
Czy do domowego makaronu potrzebna jest maszynka?
Maszynka do makaronu nie jest potrzebna, aby stworzyć własny. Może co prawda pomóc w np. stworzeniu szczególnie cienkiego ciasta, czy w szybszym przygotowaniu, jednak to samo zrobisz również ręcznie.
Czy do przygotowania makaronu są potrzebne jajka?
Do przygotowania domowego makaronu nie musisz używać jajka. Masło możesz z kolei zastąpić olejem. Dzięki temu w prosty sposób zmienisz przepis na wegański. Należy jednak pamiętać, że może to pogorszyć nieco konsystencje masy. Pamiętaj, że usuwając z przepisu jajka, może być konieczne zmodyfikowanie proporcji mąki oraz wody.
Do czego używać domowy makaron?
Domowy makaron możesz wykorzystywać do tych samych rzeczy, co kupny. Przygotujesz z nim smaczne sosy czy zapiekanki, a także dodasz go do zupy. W tym przypadku nie ma zbyt wielu ograniczeń. Możesz go również wysuszyć lub zamrozić i przechowywać przez dłuższy czas.