Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Ośmiornica zapiekana w oliwie z ziemniakami i rozmarynem to danie inspirowane portugalską kuchnią. Jest naprawdę wybornie pyszne! Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku, a do jego przygotowania przyda Ci się wygodna patelnia.
Co jest potrzebne na ośmiornicę zapiekaną w oliwie z ziemniakami i rozmarynem?
- 1 kg ośmiornicy (może być cała i mrożona, ale mogą być też same macki)
- 6 ząbków czosnku
- 1 kg niedużych ziemniaków
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 2 świeże liście laurowe
- sok z cytryny
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- kolendra w doniczce
Składniki powinny wystarczyć na danie dla 4 osób.
Jak przygotować ośmiornicę zapiekaną w oliwie z ziemniakami i rozmarynem?
Zagotuj wodę z solą oraz liściem laurowym. Macki ośmiornicy kilkukrotnie zanurz we wrzątku, aby się skręciły. Następnie włóż je lub całą ośmiornicę do gotującej się wody. Gotuj ją przez 40 minut, a następnie pozostaw w bulionie do przestudzenia.
Ziemniaki w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je, gdy będą jeszcze delikatnie twarde – będą się jeszcze zapiekały. Na patelni zeszklij czosnek, dodaj przecięte na pół pomidorki. Wyłącz moc kuchenki. Ok. 100 ml oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj trochę drobno posiekanej kolendry i dolej bulion, w którym gotowała się ośmiornica. Posól sos według uznania.
Na blaszce ułóż ośmiornicę. Dodaj do niej ziemniaki, pomidory z czosnkiem i gałązkę rozmarynu. Polej obficie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Po wyjęciu ugnieć ziemniaki widelcem, aby pękły i wciągnęły część oliwy. Całość polej sosem, posyp kolendrą i podaj.
Czy ośmiornica jest zdrowa?
Wielu Polaków nie jest przyzwyczajonych do spożywania takich owoców morza, jak ośmiornice. Jednakże warto ją od czasu do czasu włączyć do swojej diety, nie tylko przez wzgląd na walory smakowe. Jej mięso zawiera kwasy omega-3 i stosunkowo wysoką zawartość żelaza. Jest też źródłem łatwo przyswajanego białka. Jest to też mięso mało tłuste, które może sprawdzić się dla osób z podwyższonym cholesterolem.
Jak często należy jeść owoce morza?
Owoce morza mogą, a nawet powinny być elementem zbilansowanej diety zdrowej osoby. Jednak należy pamiętać o tym, że mogą być zanieczyszczone, dlatego zawsze należy poddawać je obróbce termicznej przed spożyciem. Warto wprowadzić je do diety ok. 2 razy w tygodniu.
Gdzie kupić ośmiornicę do jedzenia?
Ośmiornicę znajdziesz w dużych sklepach spożywczych oraz w tych specjalistycznych, np. z kuchnią śródziemnomorską czy azjatycką. Znajdziesz ją też w sklepach internetowych. Znalezienie jej nie jest wcale szczególnie trudne, a warto chociaż raz spróbować przygotować ją samodzielnie w domu. Jej mięso ma delikatny, słodkawy smak.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach